În cursul zilei de ieri, salvatorii au gestionat 1.644 de solicitări primite din partea populației, cele mai numeroase intervenții fiind derulate în zona București – Ilfov, urmată de județele Mureș, Dâmbovița, Brașov, Timiș, Cluj și Prahova.
Din totalul situațiilor de urgență, o pondere de peste 80% o reprezintă cazurile pentru acordarea asistenței medicale de urgență. În urma acestora, 1.369 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru stingerea celor 82 de incendii izbucnite în toată țara.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, colegii noștri au gestionat 185 de situații pentru salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții și 7 cazuri pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme avariate.
Pe timpul intervențiilor desfășurate, în ultimele 24 de ore, echipajele operative au salvat 9 de persoane aflate în situații critice.
Pe lângă aceste intervenții, pentru a informarea populației, în cursul zilei de ieri au fost transmise 4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, privind manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase în județul Cluj și Neamț.
Din cauza temperaturilor scăzute din această perioadă, în fiecare an se înregistrează o creștere semnificativă a numărului de incendii la locuințe.
În cele mai multe dintre situații, cauzele probabile care conduc la producerea incendiilor constau în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coș de fum necurățat, instalații electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente, vă recomandăm să respectați câteva reguli simple de prevenire:
❗ Manifestați prudență la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecțiuni sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile.
❗Verificați și curățați periodic coșurile de evacuare a fumului;
❗Nu lăsați copiii singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcțiune. Orice mică improvizație, orice moment de neatenție pot conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.
NU UITAȚI! Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE