Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă îşi menţine ferm ca priorităţi creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea protecţiei comunităţilor, într-un context marcat de complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii de urgenţă, care impun nu doar adoptarea rapidă a celor mai bune practici, ci şi implementarea acestora în vederea dezvoltării instituţionale pe cele trei paliere fundamentale: prevenire, intervenţie şi pregătire.
Prevenire
În luna septembrie, la nivel național, inspectorii de prevenire au desfășurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi din domeniile comerţ, alimentaţie publică, agrement, precum și la alte tipuri de obiective.
Astfel, în această perioadă, instituția noastră a desfășurat 2.605 controale, în urma cărora au fost aplicate 9.128 de avertismente și 1.387 de amenzi, în cuantum de peste 12.300.000 lei. Totodată, specialiștii IGSU au prelucrat personalul aflat la locul de muncă în ceea ce privește asigurarea intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea pompierilor.
De asemenea, în urma acțiunilor de control, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 2 obiective din categoria comerț și turism, din județele Cluj și Brașov, s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu.
În același interval de timp, personalul inspectoratelor pentru situații de urgență au desfășurat 2.286 activități de instruire și informare preventivă la care au participat 34.636 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, participanții au fost instruiți asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să îl adopte în diferite situaţii de urgenţă.
Intervenţie
Din punct de vedere operațional, echipajele de intervenție au gestionat cu eficiență 44.362 situații de urgență la nivel național, 34.758 dintre acestea fiind misiuni de acordare a măsurilor de prim ajutor, urmate de 5.494 acțiuni destinate protecției comunităților și asistența persoanelor care au avut nevoie de sprijinul salvatorilor.
De asemenea, în perioada de referință, echipajele operative au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 3.886 incendii înregistrate la nivel național. Din totalul incendiilor, 2.347 de intervenții au fost la incendii de vegetație uscată.
Totodată, echipajele de descarcerare au intervenit la 224 accidente rutiere, în timp ce pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor au asistat medical 35.791 de persoane aflate în dificultate.
Pregătire
Modul de intervenție și pregătirea personalului din structurile IGSU rămân aspecte fundamentale pentru instituția noastră, sens în care, în luna septembrie au fost organizate și desfășurate peste 260 de exerciții pentru a îmbunătăți gestionarea diferitelor situații de urgență. Din totalul acestor activități practice, 17 exerciții au presupus alocarea de forțe și mijloace în teren.
De asemenea, în perioada 19-21 septembrie a.c., reprezentanți ai inspectoratul general au participat la exercițiul „Mass Casualty 2024 (MC24)”, desfășurat la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției – Ciolpani, care a vizat evaluarea capacității României de a gestiona un număr foarte mare de pacienți în situații de criză, conform cerinței de reziliență a NATO.
În contextul misiunilor internaționale de pregătire, în perioada 16-20 septembrie, instituția noastră a luat parte la un schimb de experiență pe tema adăposturilor de protecție civilă, desfășurat în Oslo și Tromsø, Norvegia, prin intermediul programului „Exchange of Experts”.
SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE