În aceste momente, pompierii salvatori maramureșeni intervin pentru limitarea și localizarea unui incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure produs între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure.
Conform informațiilor de la fața locului, arderea se manifestă violent, cu flacără deschisă și degajare de fum și s-a extins la 7 locuințe fără a fi înregistrate victime.
Pentru gestionarea optimă a situației de urgență s-a dispus creșterea capacității operaționale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere.
Astfel, efective cu tehnică de intervenție au fost suplimentate din județele Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Cluj, pentru a veni în sprijinul forțelor ISU MM, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, numărul total de personal operativ fiind în creștere.
Totodată, în sprijinul echipajelor operative, un operator economic a pus la dispoziția pompierilor 3 cisterne cu apă pentru o bună autonomie în timpul misiunii de stingere.
Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinți în scopul limitării incendiilor de vegetație din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost luată măsură de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naționale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor și în alte zone.
Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția comunităților a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Misiunea este în dinamică.
Update 1
Preventiv, au fost evacuate aproximativ 90 persoane, atât din locuințele aflate pe o rază de aproximativ 500 m, cât și de la o pensiune aflată în proximitate.
Până la acest moment nu au fost înregistrate victime.
Se acționează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii flăcărilor.
Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 2 cisterne de la ISU Bihor.
Update 2
La acest moment, forțele de intervenție conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare.
La această acțiune de stingere intervin 250 subofițeri și 12 ofițeri de la ISU MM, 40 subofițeri din județele limitrofe, împreună cu forțe ale MAI - IJJ 25 subofițeri și 2 ofițeri, IPJ 20 subofițeri și 3 ofițeri , ale Ministerului Apărării Naționale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanți ai Ocolului Silvic etc.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de cca 500ha.
Reamintim faptul că pompierii militari maramureșeni intervin cu 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 mașini alocate în sprijin din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj si Sălaj.
Update 3
Pe întreg parcursul nopții, pompierii salvatori maramureșeni au continuat misiunile de localizare și stingere a focarului și de eliminare a pericolului de propagare și extindere a acestuia.
În acest sens, salvatorii continuă misiunile specifice de lichidare a unor mici porțiuni unde mai există vegetație arsă, precizând că la acest moment pericolul de extindere este eliminat.
De asemenea, persoanele evacuate preventiv s-au întors la locuințele lor.
Totodată, în urma situației generate de incendiile din județul Maramureș, unde și 6 anexe și un garaj au fost afectate, precizăm că la acest moment nu se impune ajutor de urgență pentru populație.
Reamintim că peste 290 de pompieri și alte forțe aflate în sprijin, în număr de peste 100 de persoane (MAI - poliție, jandarmerie, MAPN - 2 aeronave Spartan, Salvamont, Ocolul Silvic, Aeroclubul teritorial, operator privat) au conlucrat eficient în scopul eliminării riscului de propagare și extindere a incendiului la comunități.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE