Modulul național de stins incendii de pădure a ajuns în Grecia

Modulul național de stins incendii de pădure a ajuns în Grecia

Modulul național specializat de stins incendii de pădure, format din 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice, a ajuns, ieri, în orașul Nea Makri, aflat în apropiere de Atena.

                                              

Misiunea pompierilor români vizează sprijinirea omologilor greci în eforturile lor de a preveni și gestiona incendiile de pădure, precum și reducerea timpului de răspuns în cazul producerii unor astfel de evenimente.


Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.


Potrivit Hărții de Previziune a Riscului de Incendiu (civilprotection.gov.gr), pentru astăzi, 01 august, riscul de incendiu este foarte mare (categoria de risc 4) în multe zone din Grecia: Regiunea Attica, Regiunea Greciei Centrale (Boeotia, Evia) și Regiunea Peloponez (regiunea Corintia, regiunea Argolis).


INFORMAȚII BACKGROUND Pre-poziționarea contingentului de pompieri români în GRECIA


În perioada 01 august - 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă, pentru al patrulea an consecutiv, cu modulul național specializat de stins incendii de pădure, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.


Schimbarea efectivelor se va realiza în zilele de 16.08.2024 și 31.08.2024, urmând ca alte două serii a câte 40 de pompieri fiecare să înlocuiască personalul de lângă Atena.


Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.


Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în cursul anilor trecuți. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește, în Republica Elenă, echipaje operative de stingere din Bulgaria, Malta, Moldova și România.


În vara anilor 2021, 2022 și 2023, incendii uriaşe au distrus mari suprafețe din pădurile situate în zona Atenei, precum şi părți considerabile din pădurile existente pe insulele grecești Evia și Rodos. La momentul respectiv, incendiile au fost optim gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.



SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

01.08.2024