Predarea - primirea ștafetei între cele două module

Predarea - primirea ștafetei între cele două module

Cel de-al doilea modul național specializat de stins incendii de pădure a ajuns, în această seară, la sediul Departamentului Perpignan, în sudul Franței. Astfel, cei 40 de pompieri români îi vor înlocui pe colegii pre-poziționați în ultimele două săptămâni pe teritoriul francez.


Cu această ocazie, autoritățile franceze au desfășurat o ceremonie ce a marcat predarea-primirea ștafetei între cele două module, unde Hermeline Malherbe, președintele SDIS 66, a adresat sincere mulțumiri modului românesc: „Cu o imensă recunoștință și cu un profund sentiment de solidaritate ne adunăm astăzi pentru a mulțumi modulului României, care a venit să ne întărească departamentul ca parte a mecanismului european de protecție civilă. Această colaborare exemplară este o mărturie vie a forței și solidarității care caracterizează frumoasa noastră Europă. Angajamentul și curajul poporului român sunt admirabile. Expertiza și dedicarea dumneavoastră ne permit să ne consolidăm capacitățile de stingere a incendiilor și să ne protejăm pădurile, casele și viețile noastre.”


La rândul său, team leader-ul primului contingent de militari români, domnul colonel Burdulea Mihai-Bogdan, a menționat: „Încheiem, astăzi, o primă parte a misiunii deosebit de importantă și plină de provocări. Prezența noastră aici, în Franța, a fost un act de solidaritate și colaborare europeană, care ne-a adus împreună într-un mod unic și profund. Pe perioada celor două săptămâni petrecute aici, vă mărturisesc că a fost o onoare și o plăcere deosebită să facem parte din structura operațională a SDIS 66. Încă din prima zi, am fost foarte bine primiți și suntem profund recunoscători, atât pentru încrederea arătată prin includerea rapidă a echipei noastre în dispozitivele de intervenție pentru stingerea incendiilor de fond forestier, cât și pentru eforturile tuturor celor care ne-au sprijinit, ajutat, îndrumat și învățat de-a lungul șederii noastre.”


Prin profesionalism și dedicare, salvatorii care au participat la această misiune au reprezentat cu demnitate țara noastră și au demonstrat solidaritatea și sprijinul nostru față de autoritățile franceze.


Transmitem sincere mulțumiri autorităților și partenerilor noștri din Franța pentru colaborare și ospitalitatea oferită. Continuăm să consolidăm relațiile de cooperare și să susținem acțiunile comune în domeniul protecției civile și intervenției în situații de urgență.


INFO BACKGROUND


În perioada 01 - 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.


Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.


Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.


Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuți.

15.07.2024