În ultimele 24 de ore, la nivel național, pompierii militari au acționat pentru gestionarea celor 1.847 de solicitări primite din partea populației, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.
În acest interval de timp, acțiunile de asistență medicală însumează cel mai mare procent al misiunilor desfășurate de către salvatori. În urma acestora, echipajele SMURD au oferit ajutor pentru 1.428 de persoane aflate în dificultate.
Tot în cursul zilei de ieri, colegii noștri au acționat pentru stingerea celor 195 de incendii înregistrate pe întreg teritoriul țării.
Din totalul acestora, 138 de intervenții au fost înregistrate la arderi de vegetație, fiind afectată o suprafață de peste 800 ha de teren.
De asemenea, echipajele operative au gestionat și alte 255 de situații ce puteau pune în pericol viețile și bunurile semenilor, precum și siguranța animalelor.
❗ O situație deosebită, ce necesită eforturi susținute, se desfășoară încă din data de 04 iulie, atunci când ISU Mehedinți a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un fond forestier, pe raza localității Șvinița.
Pentru sprijinirea acțiunilor de stingere, au fost utilizate inclusiv două aeronave C-27J Spartan, aparținând MApN, precum și un Elicopter Black Hawk din cadrul IGAv.
În cursul zilei de ieri, Elicopterul Black Hawk a efectuat 73 de aruncări (2,5 tone/aruncare), iar cele 2 aeronave MApN au efectuat câte 3 aruncări a câte 5 containere/aruncare (30 containere în total).
Misiunea se desfășoară sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, iar echipajele aeriene se alătură forțelor de intervenție din cadrul ISU Mehedinți, IJJ Mehedinți, ROMSILVA, rangeri și voluntari.
În ultimele 24 de ore, incendiul s-a manifestat în focare răzlețe, într-o zonă greu accesibilă, orientându-se pe direcția localității Șvinița. Pe timpul nopții au rămas în supraveghere 3 rangeri din cadrul Parcului Național Porțile de Fier, urmând ca operațiunile de localizare și lichidare ale incendiului să fie reluate în această dimineață.
Până ieri au fost afectate aproximativ 250 ha, într-o pădure de conifere, precum și 10 ha de pășune.
Totodată, pentru protecția populației, în cursul zilei de ieri, au fost transmise 17 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, cele mai multe dintre acestea semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în județele Argeș (1), Brașov (4), Buzău (2), Mureș (2) și Prahova (3).
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face un apel la vigilență și la responsabilizare prin respectarea recomandărilor care să contribuie la siguranța comunităților.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
12.07.2024