Acțiuni ale modulului României în sprijinul autorităților franceze

Acțiuni ale modulului României în sprijinul autorităților franceze

Ieri, 4 iulie, la solicitarea centrului de comandă, modulul național specializat pentru stingerea incendiilor de pădure a fost angrenat, în cooperare cu alte grupuri de intervenție constituite, pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată în Franța.


Astfel, la ora locală 16.20, colegii noștri s-au deplasat spre localitatea Domaine de Montpins pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la vegetația uscată, pe o suprafață de aproximativ 5 hectare. Până la sosirea colegilor noștri în zona indicată , incendiul era deja localizat, iar colegii noștri au rămas pre alertați în așteptarea altor misiuni.


Ulterior, la mai puțin de trei ore de la prima solicitare, pompierii români au fost informați despre producerea unui alt incendiu de vegetație uscată, de data aceasta în localitatea Claira, ce afecta o suprafață de aproximativ 200 mp.


Ajuns la locul intervenției, modulului român i s-a atribuit misiunea de alimentare cu apă a autospecialelor de intervenție aparținând omologilor francezi, mijloace tehnice acționau deja la fața locului.

Cooperarea strânsă între toate echipajele de stingere, a facilitat o acțiune rapidă și coordonată, asigurând limitarea pagubelor și protejarea mediului.

Aceste intervenții subliniază, încă o dată, capacitatea modului național specializat pentru stingerea incendiilor de pădure de a acționa eficient în colaborare cu forțele internaționale, confirmand profesionalismul salvatorilor români în gestionarea situațiilor de urgență.


*

În perioada 01 - 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de   pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.


Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.


Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.




SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

05.07.2024