Astăzi, 28 mai 2024, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului RORS00005 - „O zonă transfrontalieră mai sigură prin îmbunătățirea capacității de intervenție în situații de urgență – COOP.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III) în cadrul Programului Interreg IPA România – Serbia, Prioritatea 1 – Protecția mediului și mangementul riscurilor, Obiectivul specific 1.4 – Promovarea adaptării la schimbările climatice și prevenirii riscurilor de dezastre, a rezilienției, luând în considerare abordările bazate pe ecosisteme.
Obiectivul general al proiectului este prevenirea și gestionarea riscurilor care nu sunt legate de climă (ex: cutremure) și a celor legate de activitățile umane (ex: accidente tehnologice), prin sisteme și infrastructuri de protecție civilă și management al dezastrelor. Totodată, proiectul are drept scop dezvoltarea și implementarea unor măsuri de conștientizare și pregătire în domeniul mediului și situațiilor de urgență, inclusiv în rândul copiilor și tinerilor.
Obiectivul specific al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea și sporirea capacității de intervenție a serviciilor profesioniste de urgență și a comunităților locale din zona transfrontalieră.
Proiectul este implementat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de Lider de proiect, în parteneriat cu Sectorul pentru Managementul Urgențelor din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Serbia – Partener 2 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „BANAT” al județului Timiș – Partener 3.
Proiectul este implementat în perioada 30.11.2023 – 29.11.2026 și beneficiază de un buget total de 9.500.000,01 euro din care 8.075.000,00 euro reprezintă finanțare asigurată din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III), iar 1.425.000,01 euro reprezintă contribuţie publică naţională.
Activităţile propuse în cadrul proiectului:
Elaborarea unui Protocol Comun și a unui Plan Comun de Cooperare;
Construirea unei facilități de instruire în Timișoara;
Realizarea unor sesiuni specializate de pregătire în domeniul sistemului de protecție și salvare;
Realizarea de sesiuni de pregătire în cadrul facilității de instruire;
Organizarea unui exercițiu comun;
Implementarea unei campanii de informare și conștientizare a populației din zona transfrontalieră;
Achiziționarea de echipamente specializate de intervenție;
Dotarea centrelor educaționale și operaționale din zona transfrontalieră.
Rezultate preconizate:
Participări în acțiuni comune de cooperare transfrontalieră, după finalizarea proiectului;
Organizații care cooperează la nivel transfrontalier, după finalizarea proiectului.
Date de contact Lider de proiect:
Telefon: 021.208.61.50; fax: 021.242.09.90, igsu@mai.gov.ro
Str. Banul Dumitrache, nr.46, sector 2, 023765, România – București
Proiectul RORS00005 „O zonă transfrontalieră mai sigură prin îmbunătățirea capacității de intervenție în situații de urgență” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Interreg IPA România-Serbia.
28.05.2024