❗peste 45.000 misiuni, înregistrate la nivel național
❗3.314 controale efectuate de inspectorii de prevenire
❗peste 270 exerciții desfășurate de pompieri
Obiectivele prioritare ale instituției noastre rămân siguranța cetățenilor și protejarea bunurilor acestora. În acest sens, având în vedere caracterul complex, dinamic și intens al situațiilor de urgență înregistrate la nivel național, dezvoltarea instituțională impune implementarea celor mai bune practici pentru cele trei domenii prioritare: prevenire, intervenție și pregătire.
Prevenire
În luna martie, inspectorii de prevenire au desfășurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la operatori economici cu activităţi din domeniile comerţ, alimentaţie publică, agrement, precum și la alte tipuri de obiective. Astfel, în perioada de referință, specialiștii IGSU au desfășurat 3.314 controale, în urma cărora au fost aplicate 11.731 de avertismente și 2.494 amenzi, în cuantum de peste 24.900.000 lei.
De asemenea, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 15 obiective din categoria comerț și turism, s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării. Aceasta sunt din municipiul București și din județele Arad, Argeș, Brăila, Brașov, Călărași, Covasna, Giurgiu, Harghita, Iași și Vâlcea.
Pe timpul activităților de verificare, colegii noștri au prelucrat personalul aflat la locul de muncă în ceea ce privește asigurarea intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea pompierilor, și au desfășurat peste 3.000 de activități de instruire asupra măsurilor de prevenire şi modului de comportare ce trebuie adoptat înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență, la care au participat 47.679 persoane.
Intervenţie
În perioada 01-31 martie a.c., la nivel național, pompierii au gestionat cu promptitudine și profesionalism peste 45.000 de situații de urgență. Dintre acestea, cele mai multe misiuni, 37.752, au fost pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, urmate de 4.412 intervenții pentru protecția comunităților și asistență persoane, care au avut drept scop prevenirea și înlăturarea eventualelor situații de risc.
Totodată, echipajele de stingere au acționat cu operativitate pentru localizarea și lichidarea a 3.733 incendii, dintre care 2.288 intervenții au fost la arderi de miriști, vegetație uscată, deșeuri, fond forestier.
De asemenea, pe parcursul lunii martie, la nivel național, 38.348 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, în timp ce 1.644 persoane, dintre care 86 copii, au fost salvate din situații critice.
Pregătire
Pentru creșterea gradului de pregătire și eficientizarea modului de intervenție a personalului din cadrul structurilor IGSU, în luna martie, au fost organizate peste 270 exerciții ce au vizat gestionarea misiunilor generate de incendii, cutremure, accidente, avarii, explozii, incendii în activități de transport, alunecări de teren sau accidente la obiective de tip SEVESO. Din totalul acestor activități practice, 21 exerciții au presupus alocarea de forțe și mijloace în teren.
Totodată, în intervalul 03-07 martie 2024, un reprezentant al instituției noastre a participat la exercițiul de tip TTX (table top exercise) „Full Spectrum Deterrence Simulation: Consequences of a Frozen Ukrainian Conflict”, organizat la Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare și Jocuri de Război al Forțelor Navale din Constanța.
De asemenea, 18 ofițeri din IGSU și unitățile subordonate au participat, în perioada 04-15.03.2024, la stagiul de perfecționare „Conducerea intervențiilor în situații de urgență”, organizat în județul Brașov.
În perioada 08-09 martie a.c., specialiștii IGSU au participat la sesiunea de pregătire în acordarea de prim-ajutor psihologic, organizată în cadrul Centrului Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență Târgu-Mureș. Această inițiativă s-a desfășurat în urma semnării Acordului de parteneriat între Departamentul pentru Situații de Urgență și Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă.
În contextul misiunilor internaționale de pregătire, o delegație a inspectoratului general a participat, în perioada 18-22.03.2024, la două exerciții organizate în cadrul proiectului „EU Support to Flood Prevention and Forest Fires Risk Management in the Western Balkans and Turkey”. Ambele exerciții, unul de tip TTX și celălalt cu forțe în teren, au vizat antrenarea personalului modulelor de protecție civilă constituite în cadrul proiectului.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
13.04.2024