În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori au fost solicitate să intervină la 1.824 situații de urgență, dintre care 201 misiuni de stingere a incendiilor, 1.441 cazuri SMURD, 12 misiuni de deblocare sau salvare persoane/animale din medii ostile, precum și în alte 170 intervenții în sprijinul comunităților.
Din totalul celor 201 incendii înregistrate la nivel național, 148 intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri, litieră), suprafața afectată de teren fiind de aproximativ 1.400 ha.
Reamintim cetățenilor obligația respectării normelor privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
În urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat chiar și pierderi de vieți. Amintim în acest sens misiunea de ieri a pompierilor ieșeni care au intervenit la un incediu de vegetație în comuna Bârnova, ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Din nefericire, la locul solicitării, colegii noștri au identificat o persoană rănită, iar după acordarea asistenței medicale la fața locului, aceasta a fost transportată de urgență la spital pentru investigații de specialitate.
De asemenea, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. Totodată, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Readucem în atenție faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea noii variante a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență - fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, din App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
02.04.2024