În data de 02 martie 2024, a avut loc evenimentul care a marcat finalizarea procesului de construire și modernizare a sediului Detașamentului de Pompieri Tecuci din județul Galați.
La activitate au participat domnul secretar de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat, doamna Alanna Simpson, specialist coordonator în managementul riscului de dezastre din cadrul Băncii Mondiale, domnul general Dan-Paul Iamandi, inspector general al IGSU, domnul colonel dr.ing. Constantin Florea, prim adjunct al inspectorului general, precum și domnul general-maior Benone-Gabriel Duduc, adjunct al inspectorului general.
ACCESEAZĂ VIDEO eveniment inaugurare - noul sediu al Detașamentului de Pompieri Tecuci.
DETAȘAMENTUL DE POMPIERI TECUCI
Detașamentul acoperă serviciile de stingere a incendiilor și de asistență medicală de urgență, desfășurând activități în domeniul prevenirii, pregătirii și intervențiilor în caz de urgență.
Detașamentul deservește comunitățile situate în zona de Nord-Vest a județului Galați (un oraș și 73 de sate), care se întind pe o suprafață de 1.834 kmp, unde trăiesc 190.000 de persoane.
ISTORICUL CLĂDIRII
Proiectul Demolare și reconstruire sediu pentru Detașamentul de Pompieri Tecuci din cadrul ISU Galați a implicat demolarea fostelor clădiri în care au activat cadrele militare ale detașamentului de pompieri și construirea unei noi clădiri multifuncționale.
STAREA CLĂDIRII ÎNAINTE DE DEMOLARE
În perioada interbelică, respectiv în 1930, clădirea apare sub numele de garnizoană a Jandarmeriei Tecuci, unde funcționa arestul preventiv.
Timp de 8 ani (1956 – 1964), aceasta a funcționat ca închisoare, iar ulterior, a fost preluată de unitatea de pompieri și prevenire a incendiilor Tecuci.
Construcția în care și-a desfășurat activitatea Detașamentul Tecuci a fost examinată de un expert tehnic autorizat și clasificată drept clădire cu risc seismic de clasă I (RS), indicator atribuit clădirilor cu risc ridicat de prăbușire în caz de cutremur.
NOUA CONSTRUCȚIE
Această investiție face parte din Proiectul privind Gestionarea Riscurilor de Dezastre în România, finanțat de Banca Mondială.
Obiectivul are în componență garaj, clădire administrativă și turn de comunicații.
GARAJUL
Garajul are o suprafață de aprox. 440 mp și capacitatea de a adăposti simultan un număr de 10 autospeciale. Accesul acestora în garaj se realizează prin intermediul celor cinci uși secționale industriale.
CLĂDIREA ADMINISTRATIVĂ
Are o suprafață de peste 1.232 mp desfășurată pe două niveluri.
La parter se află birourile personalului (inclusiv SMURD), dispeceratul, zonă de servire a mesei, spații de depozitare și încăperile tehnice necesare funcționarii clădirii.
La etajul 1 se află camerele de odihnă, vestiarele, dușuri și grupuri sanitare, sala de gimnastică și o sala multifuncțională.
TURNUL DE COMUNICAȚII
Este realizat sub forma unei construcții metalice, cu înălțimea de 24 m, pe care se vor monta antene pentru legăturile radio.
COSTURILE RECONSTRUCȚIEI
Lucrările de demolare au fost în valoare de 214.839,97RON (TVA inclus) iar Valoarea contractului de construire este de 16.816.207,30 RON (TVA inclus). Valoarea totală: 17.031.047,27 RON (TVA inclus)
DESPRE PROIECT
Proiectul „Îmbunătățirea managementului riscurilor la dezastre” (P166302) face obiectul Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare semnat la București la 1 august 2018, Acord care este ratificat prin Legea nr. 307 din 20 Decembrie 2018, la care s-a adăugat Acordul de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 25 mai 2023 și ratificat prin Legea nr. 331 din 07.11.2023.
Această construcție este al doilea obiectiv recepționat la terminarea lucrărilor dintr-o serie de investiții care vizează creșterea rezilienței infrastructurii critice de răspuns la dezastre și situații de urgentă și consolidarea capacităților administrației publice în sensul reducerii riscului de dezastre și adaptării la schimbările climatice.