În anul 2023, activitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost direcționată, în principal, pentru creșterea capacității de răspuns în situații de urgență și a gradului de reziliență a comunităților, perfecționarea cadrului normativ și continuarea procesului de armonizare a legislației cu reglementările europene, asigurarea pregătirii personalului la standarde înalte de calitate, adaptat complexiunii misiunilor din competență, îmbunătățirea politicii de personal, în vederea recrutării, selecționării, formării și asigurării unei evoluții coerente și predictibile în carieră, continuarea implicării în proiecte cu finanțare din fonduri europene sau ale Băncii Mondiale, precum și participarea activă la procesul de creare a Capacităţii Europene de Răspuns la Urgenţă (ECPP) şi de perfecţionare a mecanismului naţional de management integrat privind asistenţa internaţională.
Situațiile de urgență din ultimii ani s-au remarcat prin complexitate, intensitate și dinamism, caracteristici care au presupus adaptarea rapidă a echipajelor de salvatori în fața acestor situații și care au impus elaborarea procedurilor viabile de răspuns și profesionalism în aplicarea lor.
Performanța instituțională a fost fundamentată prin stabilirea dezideratelor strategice în domeniile prevenirii și intervenției în situații de urgență și a presupus identificarea celor mai bune practici pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, analiza riscurilor, adaptarea resurselor la nevoile operaționale și implementarea mecanismelor de gestionare integrată a evenimentelor.
*
Misiunile generate de gestionarea afluxului de cetățeni ucraineni sosiți în țara noastră din zona de conflict au continuat și pe parcursului anului precedent, astfel încât, pentru asigurarea unui management integrat s-au dispus măsuri pentru menținerea, până la data de 30.05.2023, la nivel național și județean, a centrelor de coordonare și conducere a intervenției (CNCCI, CJCCI), încadrate cu reprezentanți din cadrul autorităților cu responsabilități și competențe în domeniu, iar la nivelul județelor Vaslui și Tulcea au fost menținute puncte operative avansate. Ulterior acestei date, activitatea acestor centre a fost preluată de către Centrul Operațional Național al IGSU, respectiv Centrele Operaționale din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență. Totodată, la nivelul județului Suceava, Punctul Operativ Avansat (POA) a fost menținut pe parcursul întregului an, iar în cele opt județe de graniță cu Ucraina și Republica Moldova (Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea) au fost menținute centrele de tranzit pentru refugiați.
De asemenea, la nivelul județului Suceava a fost continuată activitatea HUB-ului Logistic pentru preluarea și distribuirea ajutoarelor umanitare, în anul 2023 fiind recepționate 52 de transporturi de asistență internațională, din 13 țări (inclusiv România).
Complexitatea, intensitatea şi dinamismul situaţiilor de urgenţă au impus o adaptare rapidă a personalului pe cele trei paliere esenţiale de activitate instituțională: prevenire, pregătire pentru intervenţie şi răspuns.
În domeniul prevenirii situațiilor de urgență, acțiunile au fost orientate, cu precădere, spre consolidarea protecției și creșterea gradului de reziliență a comunităților, astfel încât consecințele tipurilor de risc să fie minimizate, iar starea de normalitate să fie restabilită în cel mai scurt timp.
Anul trecut, particularitatea activităților preventive a constat în reorientarea acestora către controale de specialitate în domeniul apărării împotriva incendiilor, derulate la nivel național, la anumite tipuri de obiective, de tipul celor în care se organizează și funcționează servicii sociale (centre de îngrijire ale bătrânilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități), precum și la stații de distribuție a carburanților (fără skid GPL), skid-uri GPL independente, stații mixte sau depozite GPL.
Totodată, au fost intensificate controalele de prevenire la obiective cu aglomerări de persoane (cluburi, baruri și discoteci), fiind constatate, în continuare, multe situații de încălcare gravă a cerinței de securitate la incendiu. Se remarcă faptul că, în anii 2022 și 2023, sancțiunea complementară a fost aplicată de 15 ori, respectiv, 41 ori mai mult decât în fiecare dintre anii precedenți, cu excepția anului de debut 2015. Astfel, se impune continuarea activităților de control inopinat în vederea conformării obiectivelor de acest tip la normele de securitate la incendiu și asigurarea unui nivel ridicat de siguranță pentru utilizatorii acestor spații. Totodată, în vederea descurajării unor astfel de practici de încălcare gravă a legii, rezultatele acestor verificări în teren au fost făcute publice, periodic, în mass – media.
În anul 2024 vor avea loc mai multe scrutine electorale, drept urmare activitatea de control va fi orientată, cu predilecție, spre unitățile administrativ-teritoriale, cu accent asupra spațiilor care vor găzdui centrele de vot și, totodată, asupra rețelelor de alimentare cu apă de la nivelul localităților, astfel încât alegerile să fie organizate în condiții optime de siguranță.
În perioada de referință, inspectorii de prevenire au desfășurat 43.881 controale, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate la operatori economici (26.462), instituții publice (10.927) și localități (1.338), constatându-se o creștere cu 6% a numărului de controale executate la operatori economici, față de anul precedent.
Aceste verificări în teren au condus la identificarea a 184.012 deficienţe, peste 18.300 dintre acestea fiind înlăturate operativ pe timpul derulării acestor activităţi.
Pentru încălcările la normele specifice, au fost aplicate 159.440 sancțiuni contravenționale, dintre care 135.920 avertismente și 23.520 amenzi, în cuantum de aproximativ 144 milioane lei (o creștere a acestei sume cu 164% față de perioada similară din anul 2022).
Totodată, au fost identificate 41 de situații de încălcare gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru care a fost impusă măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate la operatori economici din diverse domenii de activitate (turism, cluburi, alimentaţie publică și comerț).
Din analiza datelor statistice, reiese faptul că inspectoratele județene pentru situații de urgență /București-Ilfov au răspuns unui număr de 38.167 solicitări pe linia avizării-autorizării, în creștere cu 27% față de cele înregistrate în anul 2022, dintre care amintim:
ü 20.147 solicitări emitere avize de securitate la incendiu, în creștere cu 19% față de cele 16.989 de solicitări din 2022;
ü 1.348 solicitări emitere avize de protecție civilă, în creștere cu 7% față de cele 1.264 de solicitări din 2022;
ü 11.606 solicitări emitere autorizații de securitate la incendiu, în creștere cu 51% față de cele 7.691 de solicitări din 2022;
ü 127 solicitări emitere autorizații de protecție civilă, în creștere cu 26% față de cele 101 de solicitări din 2022.
În urma solicitărilor înregistrate au fost emise 6.056 avize de securitate la incendiu (creștere cu 17% față de anul 2022), 2.920 autorizații de securitate la incendiu (creștere cu 1%) și 68 autorizații de protecție civilă (creștere cu 51%).
O prioritate instituţională în domeniul preventiv a constituit-o acordarea asistenţei tehnice de specialitate, pe parcursul anului trecut fiind soluționate 49.565 solicitări, cele mai multe dintre acestea (24.671) vizând activitatea de prevenire a incendiilor, 19.101 pe segmentul avizării-autorizării, 1.639 pe linia prevenirii dezastrelor, iar pe alte segmente de activitate 4.154 solicitări.
În misiunile specifice (exerciţii, instruiri, controale, puncte de informare, lecții deschise în unitățile de învățământ şi alte acţiuni cu public numeros), au fost promovate măsurile şi regulile de comportare specifice tipurilor de risc, respectiv campaniile naţionale iniţiate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul celor peste 4.200.000 de materiale promoţionale (afişe, pliante/flyere, stickere și door hanger-uri) diseminate. Totodată, în baza parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, au fost difuzate opt spoturi video cu conținut informativ – preventiv, de către 30 de posturi de televiziune (majoritatea cu acoperire națională, cu diverse profiluri - generalist, ştiri, sport, muzică, divertisment, film, călătorii, știință), totalizând 1.964 difuzări, precum și 12 spoturi audio, de către trei posturi de radio cu acoperire națională, totalizând 541 de difuzări.
Pentru acoperirea unui număr cât mai mare de
tipuri de risc abordate, a fost proiectată, realizată şi derulată o campanie
națională de conștientizare și informare preventivă a populației având ca temă
modul de comportare în caz de inundații, respectiv prevenirea înecului, în
cadrul proiectului „Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea
pregătirii pentru misiuni de căutare – salvare și asanare a muniției neexplodate”
– RESILIENCE, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian. Mesajul preventiv a
fost diseminat într-un concept integrat (TV – radio – online), în perioada
septembrie -octombrie.
De asemenea, începând cu data de 30 octombrie 2023 este în derulare o nouă campanie națională de informare preventivă a populației, „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”, destinată persoanelor în vârstă, ce vizează riscurile generatoare de incendiu la gospodăriile populației. Astfel, potrivit planului media, difuzarea spoturilor s-a făcut în perioada 30.10 - 20.12.2023, de 27 posturi de televiziune, dintre care majoritatea cu acoperire naţională şi având diverse profiluri (generalist, ştiri, sport, muzică, divertisment, film, călătorii), totalizând 12.254 difuzări, iar cele audio pe diverse posturi de radio cu acoperire națională.
Prin intermediul Proiectului „Consolidarea cadrului de reducere a riscului de dezastre și a sistemului de apărare împotriva incendiilor la nivel național” – MySMIS 134464/SIPOCA 866, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2021-2027, a fost derulat în perioada 19.08.2020-29.12.2023, a fost realizată Strategia Națională de Reducere a Riscului de Dezastre (SNRRD), fiind elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea SNRRD 2024-2035 și a Notei de fundamentare aferentă.
Pentru testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns în situaţii de urgenţă complexe, au fost derulate, la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al unităților subordonate acestuia, 2.636 exerciţii cu forțe și mijloace în teren.
Totodată, pe parcursul anului precedent, instituția noastră a participat la 21 de exerciții naționale sau internaționale/regionale, organizate de alte componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență (SNMSU) sau la exerciții organizate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene și sub egida NATO.
La nivelul Centrului Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență și la Centrele Zonale de Pregătire de Protecție Civilă s-au desfășurat opt serii de formare profesională în ocupațiile ,,inspector protecție civilă”, ,,șef serviciu voluntar/privat pentru situații de urgență” și ,,cadru tehnic cu atribuții în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor” la care au participat 112 persoane, precum și 69 de serii de instruire de specialitate pentru personalul cu funcții de conducere și atribuții în domeniul situațiilor de urgență din administrația publică locală, însumând 1.051 persoane.
Totodată, pentru susținerea gradului de reziliență la nivelul comunităților, prin intermediul Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență și a Caravanei SMURD „Fii pregătit”, 56.222 de persoane (din care 39.259 elevi) au beneficiat de cursuri de instruire pentru acordarea prim ajutorului în diverse situații de urgență.
În ceea ce privește formarea profesională continuă a personalului operativ din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, în perioada de referință, peste 3.200 de pompieri au fost instruiți în centrele de antrenament și pregătire de specialitate/poligoane de pregătire/puncte de antrenament.
Important de menționat este și faptul că, în cursul anului 2023, au fost omologate Poligonul pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Ucraina din cadrul Centrului de antrenament și pregătire de specialitate Siret, centrul de antrenament și pregătire de specialitate Iași, în cadrul căruia se regăsește și Poligonul pentru pregătirea personalului de intervenție în situații de urgență din România și Republica Moldova și Poligonului pentru executarea tehnicilor de intervenție pentru salvarea vieții din medii ostile și a Poligonului de asanare muniție și distrugeri pirotehnice din cadrul Centrului Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență.
În prezent, instituția noastră deține 221 centre de antrenament și pregătire de specialitate care îndeplinesc condițiile de asigurare cu mijloace și materiale specifice.
De asemenea, prin intermediul proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă, personalul IGSU a derulat cursuri/stagii de perfecționare noi, adaptate noilor cerințe operative (căutare-salvare și recuperare din apă, stingere incendii pe mare și pe râuri etc.)
Activitatea
instituțională poate fi susținută și prin implicarea societății civile, astfel
încât, în anul 2023, parteneriatul direct între membrii comunităților și
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență s-a materializat prin
continuarea proiectului „Salvator din pasiune” la nivel
național, în urma căruia s-au înscris
2.566 de noi voluntari. Un rezultat
notabil îl reprezintă faptul că, în prezent, sunt înscriși peste 8.100 de persoane care au participat,
doar anul trecut, la 53.735
intervenții și 4.103 acțiuni de informare preventivă.
În ceea ce privește răspunsul în situații de urgență, pe parcursul anului 2023, la nivel naţional au fost înregistrate 571.519 intervenții în situații de urgenţă (în medie 1.566 pe zi), din care: 466.421 cazuri de urgență asistate de SMURD (81,6% din totalul intervențiilor), 31.204 incendii și incendii de vegetație uscată (5,4%), 19.644 acțiuni de asistență a persoanelor (3,4%), 32.118 acțiuni pentru protecția comunităților (5,6%), precum și 22.132 alte situații de urgență (3,9%).
În topul unităților operative cu cele mai multe intervenții gestionate rămâne Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov, structură care a acționat, anul trecut, la peste 126.000 de intervenții.
Unul dintre indicatorii relevanți pentru activitatea operațională desfășurată anul trecut îl constituie cele 1.471.431 apeluri de urgență atribuite unităților subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 (cu o medie zilnică de peste 4.000 de apeluri).
Relevantă, sub aspectul implicării instituției, este comparația cu perioada anterioară, care evidențiază o creștere permanentă a apelurilor de urgență gestionate, de peste 23 de ori față de anul 2006.
Serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) au acţionat, în medie, la 1.278 cazuri pe zi, acordând prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă unui număr de 437.389 adulţi şi 39.601 copii, constatându-se o creștere ușoară (cu 1,81%) a numărului persoanelor asistate față de anul 2022.
Cele mai multe intervenţii SMURD (107.035) au fost efectuate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (aproximativ 22,59% din total).
Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD a fost de 12 minute, constant față de perioada similară a anului 2022, chiar dacă s-a înregistrat o creștere a numărului de intervenții.
Comparativ cu anul 2022, numărul intervențiilor la accidente de circulație care au necesitat descarcerare a înregistrat o creștere ușoară, cu 2,6% (2.771 intervenții în anul 2023). În urma accidentelor rutiere, au fost asistate 2.911 persoane, dintre care 249 copii.
Pe parcursul anului trecut, echipajele profesioniste pentru situații de urgență au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 31.204 incendii (în medie 86 pe zi) înregistrate la nivel naţional, 2.716 persoane fiind salvate din incendii.
În urma manifestării acestui tip de risc, 268 persoane au decedat (din care 5 copii), iar alte 857 au suferit diferite traume (din care 46 copii).
Din totalul acestora, 29% au fost provocate de exploatarea echipamentelor electrice defecte sau improvizate, 16% de utilizarea focului deschis, 15% din cauza coşurilor de fum defecte sau necurăţate, 9% din cauza fumatului și 7% acţiunilor intenţionate.
Timpul mediu de răspuns pentru gestionarea acestui tip de risc a fost de 13 minute, la nivel național, în scădere cu un minut față de anul 2022, datorită înființării unor noi puncte de lucru, îndeosebi în mediul rural.
În ceea ce
privește timpul mediu de intervenție, acesta
a fost de o oră și 18 minute, cu un
minut mai puțin față de cel din 2022.
Peste 73.000 de intervenții au fost derulate pentru gestionarea altor tipuri de risc (cu excepția incendiilor) și acestea au presupus limitarea și înlăturarea consecințelor fenomenelor hidro - meteorologice periculoase, fenomenelor distructive de origine naturală, poluărilor accidentale, exploziilor, precum și alte tipuri de situații de urgență care au generat efecte asupra populației și mediului.
Obiectivul fundamental al acțiunilor noastre a fost și rămâne salvarea fiecărei vieți, conștienți fiind de faptul că acest deziderat este influențat și de factori de timp, resurse, infrastructură, accesibilitate, condiții meteo și, nu în ultimul rând, de nivelul de educație și spiritul civic al populației.
Exprimat în cifre, răspunsul operativ este edificator: 22.454 persoane salvate, 476.990
persoane
asistate medical și peste 6,3
miliarde lei bunuri protejate. Aceste rezultate confirmă răspunsul
prompt și profesionist dovedit de echipajele operative în misiunile specifice,
destinate salvării de vieți, protejării bunurilor și mediului.
În scopul înștințării/avertizării rapide a populației în caz de urgență majoră, pe parcursul anului precedent au fost transmise, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate acestuia, 4.415 mesaje prin intermediul sistemului RO-ALERT, înregistrându-se o creștere cu 58,58% față de anul 2022.
Relevantă pentru domeniul operativ este și MISIUNEA LITORAL 2023, un proiect de anvergură, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU. Astfel, pentru al optulea an consecutiv, au fost operaționalizate temporar, în stațiunile litoralului românesc, 22 de puncte de lucru (de prim ajutor calificat, de salvare acvatică și de stingere), încadrate cu tehnică și personal de la ISU Constanța și din alte 20 de inspectorate județene.
Zilnic, peste 200 de pompieri și paramedici
au fost la datorie pentru ca turiștii să aibă o vacanță fără evenimente. Pe
durata sezonului estival, pompierii salvatori au asistat medical 1.445 persoane (din care 288 copii), iar 43 de persoane au fost salvate de la înec.
*
Resursa umană a reprezintat una dintre marile provocări ale instituției noastre, în condițiile în care în ultimii ani au fost înregistrate pierderi constante de personal. Deși în anul 2023 au existat persoane care au plecat din sistem, organizarea susținută a procedurilor de ocupare a posturilor vacante a făcut posibilă atingerea procentului de aproximativ 75% personal încadrat, la finalul anului.
În premieră pentru instituția noastră, anul trecut au fost realizate demersuri pentru înființarea deteșamentului special naval în structura Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța și a două echipaje de intervenție pe apă, în județele Teleorman și Tulcea.
De asemenea, personalul de specialitate a pus în aplicare procedurile specifice pentru ocuparea celor 246 de posturi vacante, prin transfer din instituțiile aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, necesare încadrării mijloacelor navale care vor completa resursa de intervenție pe apă.
În ceea ce privește admiterea la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, au fost organizate două sesiuni de admitere, în urma cărora au fost admiși 498 candidați.
Un alt pas specific carierei militare este reprezentat de examenul de acordare a gradului de maistru militar clasa I/plutonier adjutant, parcurs de peste 1.800 de cadre militare, respectiv acordarea Semnului Onorific în Serviciul Patriei, pentru 5.000 de militari.
*
Managementul financiar desfășurat în anul 2023 a implicat gestionarea unui buget de 5.895,02 milioane lei (aproximativ 1.179 milioane euro), sume alocate pentru cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri și servicii, pentru proiecte cu finanțare externă (rambursabilă și nerambursabilă), precum și pentru investiții și dotări cu mijloace fixe.
În ceea ce privește proiectele cu finanțare externă, nerambursabilă, la nivelul instituției noastre, în anul 2023 au fost derulate 25 de proiecte (21 finalizate, 3 etapizate și unul în curs de implementare. Valoarea totală a echipamentelor achiziționate în anul 2023, prin proiecte cu finanțare externă, este de circa 340 milioane euro.
Pe lângă portofoliul de proiecte aflate în implementare, aferent perioadei de programare 2014-2020, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a accesat și oportunități de finanțare aferente perioadei de programare 2021-2027 (3 proiecte strategice și 19 fișe de proiect ce urmează a fi depuse), precum și fonduri sub management european direct (11 granturi).
În ceea ce privește Programele Operaționale Naționale, direcția de specialitate a depus eforturi consistente pentru a asigura eligibilitatea instituției în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, în cadrul căruia se va propune realizarea următoarelor investiții: construirea a 15 subunități, 4 depozite regionale, 2 centre de antrenament, precum și achiziția de mijloace de intervenție.
*
Activitatea în domeniul logistic a fost una continuă și susținută pentru derularea în cele mai bune condiții a contractelor destinate furnizării mijloacelor tehnice, prestării serviciilor pentru bunurile achiziționate din fondurile alocate de la bugetul de stat sau din fonduri europene nerambursabile, necesare asigurării suportului logistic la intervenții și menținerea în stare de operativitate a mijloacelor tehnice aflate în dotarea unităților operative ale IGSU.
Proiectele VIZIUNE 2020 și Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale au adus beneficii majore prin dotarea unităților operative cu mijloace performante de mobilitate, cum ar fi: autospeciale de stingere (de 4.000 și, respectiv, și 10.000 litri), autospeciale transport roboți, autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare, autospeciale de stingere cu pulbere, post medical avansat tip I, drone, autospecială suport radio, central național mobil de conducere și coordonare a intervenției, aeronave, nave multirol de căutare și salvare pe mare.
Important de menționat este efortul depus de către comisiile de achiziție ale IGSU pentru punerea în aplicare a procedurilor necesare dotării cu mijloace de performante de intervenție pentru structuri ale Ministerului Afacerilor Interne ( jandarmeria montană, IGAV) Salvamont și serviciile de ambulanță.
Suma accesată în cadrul proiectelor cu finanțare din fonduri europene nerambursabile depășeste 980 milioane de euro.
În contextul degradării situației din Ucraina, fapt ce a generat exodul masiv al populației din zonele afectate și deplasarea acestora către teritorii neafectate, producând, astfel, apariția unei crize umanitare, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a depuns proiectul „Romanian Shelter Capacity (RO-SHELT)”, în valoare de 22 milioane euro, în vederea asigurării nevoilor de bază ale acestor persoane, respectiv cazare, facilități de hrănire și condiții minime de igienă. Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui adăpost temporar modular pentru 16.000 de persoane, care va fi disponibil pentru misiuni în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, astfel încât să fie asigurată o resursă materială deosebit de importantă pentru asigurarea rezilienței în cazul mișcărilor necontrolate ale populației.
Anul trecut, 6079 mijloace de mobilitate terestră și 318 de mobilitate navală au asigurat îndeplinirea misiunilor din competența IGSU.
Gradul de înzestrare cu autospeciale este de 70,46% în cazul autospecialelor de stingere, de 78,39% pentru autospeciale de descarcerare, de 70,21% pentru autospeciale pirotehnice, de 54,55% pentru autospeciale de primă cercetare și evaluare CBRN și de 85,14% pentru ambulanțe.
Reînnoirea parcului auto a reprezentat o altă prioritate instituțională, având în vedere faptul că unitățile operative încă dețin tehnică de intervenție cu durată de exploatare mai mare de 10 ani. Astfel, autospecialele de stins incendii cu o vechime de peste 10 de ani însumează 42% din total, iar autospecialele SMURD, cu o vechime cuprinsă între 5 și 10 ani – 24%, ținând cont că durata de exploatare a acestora este mai redusă.
În ceea ce privește administrarea patrimoniului imobiliar, pe parcursul anului 2023 s-au întreprins demersurile necesare pentru actualizarea inventarului bunurilor imobile care alcătuiesc domeniul public al statului, prin verificarea/centralizarea/transmiterea către structurile cu competențe în avizare din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, a proiectelor de hotărâre a Guvernului, cu documentele justificative necesare aprobării acestora.
Prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, IGSU a inițiat demersuri pentru implementarea unor obiective de investiții, cu sume aprobate în Fișele de fundamentare, pentru construirea a 15 subunități de intervenție, patru depozite regionale și două centre de pregătire (la ISU Mureș și Școala de Pompieri și Protecție Civilă Boldești).
Pentru a justifica necesitatea și oportunitatea preluării de la unitățile administrativ – teritoriale a terenurilor necesare construirii celor 50 de subunități de pompieri (între care sunt cuprinse și cele 15 finanțate), pe parcursul anului 2023 au fost aprobate 36 de Note privind transmiterea de cereri către Consiliile Locale, în scopul adoptării, de către acesta, a unei hotărâri privind trecerea imobilelor – terenuri din domeniul public local în domeniul public al statului, și darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, pentru construirea sediilor în care să funcționeze aceste subunități.
Reabilitarea și modernizarea Muzeului Național al Pompierilor - „Foișorul de Foc” din municipiul București au fost finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional. În cadrul proiectului, în anul 2023 au continuat lucrările de execuție pentru realizarea obiectivului de investiții, stadiul fizic de execuție a lucrărilor fiind de 93%. Recepția la terminarea lucrarilor se va realiza în acest an.
O altă preocupare instituțională a constat în asigurarea echipării personalui propriu cu uniforme și echipamente speciale de protecție. Astfel, în anul precedent, specialiștii noștri au încheiate 19 contracte pentru furnizarea uniformelor de reprezentare, de serviciu și de instruire, în valoare totală de peste 5,2 milioane lei și 11 contracte de furnizare echipament individual de protecție, în valoare de peste 22 milioane lei.
*
În domeniul relațiilor internaționale, în perioada de referință, au fost desfășurate 246 de activități, la care au participat 1.975 de cadre din IGSU și unitățile subordonate (196 deplasări în afara granițelor României și 50 acțiuni de primire a unor delegații străine), reprezentând întâlniri bilaterale, asistență internațională, exerciții cu participare internațională, misiuni, întâlniri regionale și grupuri de lucru cu parteneri externi.
Printre misiunile internaționale relevante pentru perioada analizată se numără cele de asistență internațională oferite de statul român, desfășurate sub auspiciile Mecanismului European de Protecție Civilă.
Astfel, ca urmare a solicitării din partea Republicii Turcia, două echipe de căutare-salvare urbană de nivel mediu din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov au fost mobilizate pentru a sprijini autoritățile turce în acțiunile de căutare - salvare a persoanelor surprinse sub dărmături, în urma cutremurelor majore produse în luna februarie 2023. Echipele de căutare-salvare, alături de personal din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, Spitalului Clinic de Urgență Floreasca și Asociației Clubului Câinilor Utilitari, au reușit să extragă 16 persoane de sub dărâmături, 5 dintre acestea în viață.
De asemenea, atât prin programul de pre-poziționare organizat de către Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) din cadrul Comisiei Europene, cât și în urma activării Mecanismului European de Protecție Civilă, instituția noastră a dislocat, în perioada iulie – august 2023, 316 pompieri și 39 mijloace tehnice de intervenție pe teritoriul Republicii Elene, precum și 100 pompieri și 11 mijloace tehnice pe teritoriul Republicii Franceze, pentru a sprijini eforturile autorităților din aceste țări în ceea ce privește monitorizarea, localizarea și lichidarea incendiilor forestiere și de vegetație, de mare amploare.
*
Referitor la activitatea juridică, pe parcursul anului precedent, specialiștii IGSU au elaborat 52 de proiecte de acte normative.
Consilierii juridici au asigurat reprezentarea şi apărarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență şi unităţilor subordonate în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor Ministerului Public şi a altor organe de jurisdicţie, precum şi în raporturile cu alte persoane fizice sau juridice.
Astfel, pentru perioada de referinţă, au fost elaborate şi formulate acţiuni, întâmpinări, căi de atac şi au fost exercitate mijloace legale de apărare a drepturilor şi intereselor instituţiei într-un număr de 192 dosare. De asemenea, au fost înregistrate 52 de dosare în care instituția noastră a avut calitatea de parte.
În anul 2023, au fost finalizate 54 de dosare, 46 dintre acestea fiind soluționate favorabil instituției, fiind incluse și soluțiile prin care IGSU a fost scos din proces ca urmare a constatării lipsei calității procesuale pasive.
În ceea ce privește domeniul informare și relații publice, anul 2023 se remarcă prin consistența și volumul activităților de linie menite să popularizeze în rândul publicului proiectele și misiunile instituționale.
Activitățile de informare și relații publice, derulate pentru creșterea vizibilității și susținerea indicelui de credibilitate în spațiul public, au condus la menținerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în topul contribuitorilor la imaginea pozitivă a Ministerului Afacerilor Interne.
Astfel, la nivel central și teritorial, mesajul diseminat în spațiul public s-a realizat prin intermediul celor 927 de conferințe/briefinguri și declarații de presă (54 dintre acestea organizate la nivelul IGSU) și a celor 9.040 de comunicate de presă și buletine informative (395 dintre acestea la nivelul IGSU) furnizate publicului larg (la nivel național) prin intermediul mass-media.
Pentru sporirea indicelui de vizibilitate și preluarea optimă a datelor și informațiilor de interes pentru populație, prin intermediul grupului de whatsapp, inițiat de către structura de comunicare a IGSU și destinat reprezentanților mass-media, au fost transmise 738 de informări (misiuni în dinamică, evenimente publice, recepție de tehnică etc.), aproape dublu față de anul 2022.
Știrile diseminate prin intermediul conturilor IGSU deschise pe rețelele sociale Facebook, Instagram și TikTok au generat o foarte bună interacțiune cu urmăritorii paginilor, astfel că impactul celor peste 1746 de articole postate pe conturile oficiale ale instituției însumează aproape 12 milioane de vizualizări.
Pompierii salvatori se mențin în topul preferințelor cetățenilor în ceea ce privește încrederea în instituțiile publice. Cel mai recent sondaj de opinie din luna decembrie 2023, elaborat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), privind încrederea opiniei publice în diverse profesii, relevă faptul că POMPIERII sunt poziționați pe primul loc în ceea ce privește gradul de încredere în rândul populației, acesta fiind în procent de 91%, urmați de specialiștii în IT (72%), asistenții medicali (68%), ofițerii de armată (66%), inginerii (65%) și medicii (62%).
*
Obiectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru anul 2024 vizează continuarea celor din anul precedent, fiind asumate prin documente programatice de nivel superior, referitoare la îmbunătățirea capacității de răspuns, creșterea rezilienței comunităților, ridicarea nivelului de competență și îmbunătățirea politicii de personal prin acțiuni de recrutare, selecționare și de formare a acestuia, precum și participarea la dezvoltarea și pregătirea capacității europene de răspuns, după cum urmează:
Ø continuarea demersurilor de dezvoltare și implementare a propunerilor de proiecte depuse în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021 - 2027;
Ø participarea activă la procesul de creare a Capacității Europene de Răspuns la Urgență (ERCC), suplimentarea cu noi capabilități (echipe de căutare și de salvare în zonele urbane în condiții de dificultate medie, precum și un modul de salvare a victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor) și, respectiv, dezvoltarea acestora prin proiecte cu finanțare externă nerambursabilă sub formă de granturi de adaptare a modulelor/echipelor de protecție civilă;
Ø continuarea procesului de implementare a granturilor și de operaționalizare a capacităților de răspuns CBRN și medical, în cadrul proiectelor rescEU gestionate de către Comisia Europeană, prin DG-ECHO;
Ø înființarea Școlii de Aplicație pentru Managementul Situațiilor de Urgență, în scopul asigurării formării inițiale și continue a personalului IGSU;
Ø reorganizarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a serviciilor profesioniste pentru situații de urgență;
Ø aprobarea normelor de aplicare a Ghidului carierei personalului militar din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate.
EVALUAREA ACTIVITĂȚII IGSU ÎN ANUL 2023 – PRINCIPALELE REZULTATE, ACȚIUNI ȘI EVENIMENTE - https://youtu.be/p57YAn5aPko
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
29.02.2024