Concluziile preliminare în urma controlului dispus și efectuat la ISU Prahova, prezentate în cadrul declarației de presă susținută la sediul MAI, în data de 29.12.2023
„În ultimile zile, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a solicitat o serie de informații și a efectuat verificări la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Prahova cu privire la activitatea de control de prevenire și de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu la <<Ferma Dacilor>>. Unele aspecte au fost deja comunicate public și au fundamentat măsurile deja adoptate. Alte constatări preliminare pe care dorim să le aducem în atenție sunt:
Facem precizarea că inspectoratele județene pentru situații de urgență sunt unități subordonate Inspectoratului General, cu personalitate juridică și exercită rolul de autoritate de stat la nivel județean prin inspecțiile de prevenire. Inspecțiile de prevenire sunt structuri specializate formate din inspectori de prevenire care sunt investiți cu exercițiul autorității publice și care asigură rolul de autoritate al instituției. Prim-adjunctul inspectorului șef nu a făcut și nu face parte din inspecția de prevenire, sens în care nu poate desfășura efectiv activități care reprezintă forme ale autorității de stat (avizare, autorizare, control, constatare/sancționare contravenții).
Având în vedere aspectele prezentate anterior și gravitatea acestora vom dispune următoarele măsuri:
În anul 2020 s-a obținut din partea autorității locale certificatul de atestare a edificării care reprezintă o formă de intrare în legalitate, prevăzută de legislația recent modificată, în cazul construcțiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire. Modul în care a fost emis certificatul de edificare pentru intrarea în legalitate a construcției ridică semne de întrebare din partea instituției noastre. Conform art. 37, alin. (6) din Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții ,certificatul de atestare privind edificarea construcţiei este emis în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale privind calitatea în construcţii. Din informațiile noastre, emiterea certificatului de atestare privind edificarea construcţiei în cazul <<Ferma Dacilor>> a avut la bază o expertiză tehnică doar pe cerința de rezistență mecanică și stabilitate, nu și pe celelalte cerințe de calitate prevăzute de Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, inclusiv, cea privind securitatea la incendiu.
Mai mult, tot Legea nr. 50 din 1991 stabilește că, în situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale, nu se eliberează certificatul de atestare privind edificarea construcţiei.
Pe de altă parte, activitatea de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu a instituției noastre are la bază un proces legal și coerent în proiectarea și realizarea construcțiilor.
Astfel, avizele de securitate la incendiu se emit atunci când sunt solicitate prin certificatul de urbanism în vedere obținerii autorizației de construire, pe baza unei documentații tehnice, parte a proiectului tehnic, în care sunt cuprinse măsurile de securitate la incendiu.
Autorizația de securitate la incendiu certifică implementarea măsurilor de securitate la incendiu după ce ele au fost puse în operă și înainte de punerea în funcțiune a construcției.
Obligațiile de obținere a avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu revin investitorilor și beneficiarilor investiției.
Acest proces legal nu a fost respectat și considerăm că prin emiterea certificatului de atestare a edificării s-a indus falsa impresie de legalitate a construcției.
Pe de altă parte, prevenirea unor situații de urgență este, de asemenea, tributară unui fond construit învechit, nemodernizat, mai ales în zona publică și mă refer la școli, la spitale, fond construit vulnerabil la riscuri, atât la cutremur, cât și la incendiu. Este o stare de fapt cu care ISU se confruntă și în ceea ce privește gestionarea evenimentelor produse și activitatea preventivă. O îmbunătățire în acest sens și o creștere a siguranței în utilizarea construcțiilor se realizează în timp, existând programe de investiții în implementare pentru reabilitarea, modernizarea sau înlocuirea acestor construcții.
Potrivit Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, această activitate este una cu caracter permanent. Caracterul permanent nu poate fi asigurat altfel decât prin respectarea strictă și permanentă la nivelul construcțiilor, așa cum Legea cere, a măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul exploatării.
Activitatea de control derulată de instituția noastră nu poate avea întodeauna rezultate favorabile fără contribuția directă a factorilor responsabili, inclusiv a cetățenilor, pentru asigurarea unui climat de siguranță.
După un demers mai îndelungat, împreună cu MDLPA am ajuns la o formă finală a acestor norme, care în luna ianuarie vor fi supuse avizării în cadrul unui comitet tehnic constituit la nivelul MDPLA.
Noile norme sunt de natură a răspunde cerințelor actuale de securitate la incendiu și prevăd, totodată, măsuri specifice fondului constructiv existent pentru îmbunătățirea condițiilor de siguranță.
Așteptările crescânde ale societății civile, creșterea numărului obiectivelor construite și dezvoltarea considerabilă a mediului de afaceri reclamă deținerea resurselor umane necesare acoperirii nevoilor instituționale. Dacă, în anul 2016, la nivel național, activitatea preventivă era desfășurată de 1.047 inspectori de prevenire, la acest moment numărul acestora s-a redus aproape la jumătate.
Cu capacitatea instituțională menționată, în anul 2023, la nivel național, au fost efectuate peste 40.000 de controale de prevenire și au fost aplicate amenzi în cuantum de peste 123 milioane lei. De asemenea, au fost soluționate peste 35.000 de solicitări de avize și autorizații de securitate la incendiu și protecție civilă (cu peste 7.000 mai multe solicitări față de anul 2022).
Punctual, la nivelul ISU Prahova în anul 2016 activau 25 inspectori de prevenire, iar actualmente organigrama prevede 16 posturi (6 pentru activitatea de avizare-autorizare și 10 pentru control și activități preventive). Din cele 10 posturi pentru control și activități preventive, doar 6 sunt ocupate.
Chiar și așa, activitatea derulată de colegii noștri a acoperit problematica zonei de competență care însumează peste 30.000 de operatori economici activi, dintre care 1.057 pensiuni clasificate de către Ministerul Turismului, la care se adaugă peste 1000 unități de turism neclasificate, aflate în curs de inventariere, la solicitarea prefectului județului.
Controlul de prevenire și avizarea-autorizarea sunt doar două forme alte exercitării rolului de autoritate de stat, la care se adaugă, cu aceleași resurse, activitatea de supraveghere a pieței mijloacelor tehnice cu rol în securitatea la incendiu, auditul persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități în domeniul apărării împotriva incendiilor, inclusiv activitățile de îndrumare și control a serviciilor volutare și private pentru situații de urgență, asistența tehnică de specialitate, soluționarea petițiilor, educarea și informarea preventivă a populației.
- răspunderea individuală în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
- expunerea la riscul de corupție;
- necesitatea unui nivel de expertiză ridicat care să permită un dialog cu specialiști în domeniul construcțiilor;
- complexitatea și particularitățile domeniului determinate de legislația vastă și reglementările tehnice din domeniul construcțiilor;
- așteptările crescute din partea societății civile și dezvoltarea insuficientă a comportamentului preventiv în rândul comunității.”
29.12.2023