Acordarea măsurilor de prim ajutor calificat și stingerea incendiilor sunt doar câteva exemple din misiunile destinate protecției comunităților desfășurate de salvatorii militari din întreaga țară, în ultimele 24 de ore.
Astfel, în cursul zilei de ieri, pompierii au intervenit la 1.451 de solicitări înregistrate la nivel național, cele mai numeroase dintre acestea fiind în zona București – Ilfov, precum și în județele Cluj, Constanța și Arad.
Din totalul misiunilor, o pondere de aproximativ 80% a constat în acordarea asistenței medicale de urgență de către echipajele SMURD, care au răspuns cu promptitudine la 1.171 de solicitări, în urma cărora 1.162 de persoane aflate în dificultate au beneficiat de măsuri de prim ajutor.
Colegii noștri au acționat și pentru localizarea și lichidarea celor 103 incendii înregistrate la nivel național, 58 dintre acestea fiind reprezentate de arderile necontrolate de miriști, vegetație uscată și deșeuri menajere. Suprafața afectată însumează aproximativ 235 ha.
Tot în decursul zilei de ieri, echipajele operative au gestionat 177 de misiuni pentru protecția comunităților locale, printre care se numără căutarea, deblocarea, salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, operațiuni de descarcerare, precum și alte situații de urgență.
Printre alte informații relevante, menționăm faptul că ieri au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase în localități din județele Brașov, Covasna și Mureș. De asemenea, în zonele de graniță au fost angrenate 99 de cadre și 46 de mijloace tehnice pentru gestionarea afluxului de refugiați strămutați pe teritoriul României, în contextul conflictului de pe teritoriul Ucrainei.
Nu uitați! Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
Fiți partenerii noștri și participați la acțiunile destinate publicului larg. Respectați-ne recomandările, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
20.10.2023