Prima zi din săptămână, plină pentru pompierii din întreaga țară

Prima zi din săptămână, plină pentru pompierii din întreaga țară

1.535 de situații de urgență gestionate

❗peste 1.200 de persoane asistate de echipajele SMURD

 

În ultimele 24 de ore (09.10.2023), salvatorii au gestionat peste 1.500 de situații de urgență.

 

Echipajele SMURD au acordat asistență medicală de urgență pentru 1.246 de persoane, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov urmată de județele Mureș, Timiș, Cluj și Brașov.

 

Totodată, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 8 persoane aflate în dificultate.

 

Într-o zi plină de evenimente, salvatorii au intervenit pentru stingerea celor 114 incendii înregistrate la nivel național, 73 dintre acestea fiind arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată și deșeuri).

 

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

 

❗Intervenție de ieri din municipiul Deva, județul Hunedoara, unde pompierii au acționat pentru extragerea, dintr-o locuință, a șapte persoane intoxicate. Salvatorii au evaluat medical și asigurat măsurile de prim ajutor, la fața locului, tuturor victimelor, ulterior acestea fiind transportate la spital.

 

❗O altă misiune care a presupus atenție sporită și efort susținut din partea pompierilor militari sibieni a avut loc în această dimineață, pe raza localității Boița, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru lichidarea unui incendiu produs la două case și un service auto. Pe timpul misiunii de stingere, în interiorul uneia dintre locuințe, a fost identificată o victimă decedată. Incendiul a fost lichidat, suprafața afectată fiind de aproximativ 400 mp.

 

Pentru a evita astfel de situații, asigurați verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a sobelor și coșurilor de evacuare a fumului, cel puţin o dată pe an, de către o persoană autorizată. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, pentru înlăturarea pericolului intoxicării cu monoxid de carbon.

 

De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

 

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

 

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

 

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

 

Nu uitați prevenția poate salva vieți! Informații privind măsurile de prevenire și modul adecvat de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și prin descărcarea aplicației DSU din AppStore și Google Play.

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

10.10.2023