Ieri, 03 octombrie, salvatorii au gestionat 1.565 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare a persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
131 dintre acestea au fost misiuni de stingere a incendiilor, iar alte 187 au fost intervenții derulate în sprijinul comunităților.
83 dintre intervențiile colegilor noștri au fost pentru limitarea și lichidarea flăcărilor care s-au manifestat la miriști, vegetație uscată ori deșeuri, suprafața afectată însumând peste 250 ha.
În afara acestor situații, echipajele SMURD au acordat asistență medicală de urgență pentru 1.232 de persoane care aveau nevoie de sprijinul salvatorilor.
O atenție deosebită a fost acordată și extragerii victimelor rămase captive în autoturismele implicate în accidente rutiere, astfel că echipajele de descarcerare au acționat la 9 astfel de solicitări.
Tot ieri, la
nivel național, au fost transmise 12
mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, 9
dintre acestea sesizând prezența animalelor periculoase (urs) în localități din
județele AG (1), BZ (2), HD (1), HR (2), MS (2) și NT (1).
Dintre cele mai relevante intervenții, amintim:
❗Misiunea salvatorilor mureșeni, derulată pe raza localității Ungheni, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea incendiului produs la un spațiu de depozitare aflat în aer liber. Ajunse la locul solicitării, colegi noștri au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 700 mp, unde se aflau deșeuri și mase plastice. Din cauza degajărilor mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-Alert. Misiunea a fost una de durată, iar flăcările au fost stinse, fără a fi înregistrate victime.
❗ Intervenția solicitantă a pompierilor giurgiuveni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Comana. Pe timpul acțiunii, colegii noștri au identificat o persoana decedată, în interiorul casei cuprinsă de flăcări.
Fiți prevăzători și respectați recomandările noastre! Informați-vă asupra măsurilor și a modului de comportare specifice tipurilor de situații de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!
Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, de pe App Store și Google Play.
Noi rămânem la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE