Mesajul inspectorului general al IGSU - Ziua Pompierilor din România

Mesajul inspectorului general al IGSU - Ziua Pompierilor din România

Pompierii Români aniversează astăzi 175 de ani de când au scris cu litere de foc ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român. Documentele timpului ne fac să retrăim sentimentele de mândrie şi onoare simțite de predecesorii noștri, pompierii militari, cu rol esenţial în Revoluţia română paşoptistă. Recunoaşterea meritelor lor a fost confirmată în filele Proclamaţiei Guvernului provizoriu, unde se consemna că „... văzând atâta curaj şi atâta închinare la cauza libertăţii, ... consideră … în numele patriei a arăta a sa recunoştinţă Companiei de pompieri ce de la început şi până la sfârşit fură apărătorii libertăţii”.


Apogeul actului de eroism al pompierilor români l-a constituit bătălia din Dealu Spirii, de la 13 septembrie 1848, dată la care românii au pierdut 80 de soldaţi şi 2 ofiţeri din Compania de Pompieri, condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu.


Recunoştinţa poporului român pentru faptele de vitejie şi eroism ale pompierilor militari a fost pe măsură, după ieşirea Principatelor de sub tutela otomană, domnitorul Alexandru Ioan Cuza adoptând, încă de la începutul domniei sale, în anul 1860, legea care acorda ostaşilor de orice grad medalia comemorativă cu panglică tricoloră - Pro virtute militari. Această distincție avea să fie prima medalie, cu caracter militar, emisă în România. De asemenea, marele patriot şi om politic Mihail Kogălniceanu a cerut să fie compensaţi cât mai curând aceia care „nu au consultat numărul adversarilor, ci numai curajul lor”, apreciind că lupta din Dealu Spirii constituie „un act de natură a ne onora înaintea străinilor, dovada că soldaţii noştri sunt vrednici urmaşi ai soldaţilor lui Mihai Viteazul”.


Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.


Odată cu înfiinţarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în anul 2004, ne-am asumat responsabilitatea continuării procesului de dezvoltare instituţională, care să ofere comunităţii imaginea unei structuri moderne, flexibile, care își duce intervențiile în slujba semenilor, la cele mai înalte standarde de calitate și profesionalism.


Dacă până acum eram obişnuiţi cu schimbări lente, PREZENTUL însă ne aduce în față provocări multiple și ne obligă la adaptarea rapidă a soluțiilor necesare gestionării optime a situaţiilor de urgenţă complexe, de amploare și intensitate deosebite.


În prezent, instituția noastră se bucură de un context instituţional bine definit și beneficiază de existența cadrului legislativ și a procedurilor menite să asigure coordonarea eficientă şi conducerea integrată a forţelor de intervenţie, la nivel național. Odată cu îndeplinirea și punerea în practică a angajamentelor instituționale, ați dovedit profesionalism, iar rezultatele misiunilor desfășurate ne-au poziționat în topul încrederii populației.


Un serviciu de calitate oferit cetățenilor se raportează atât la pregătirea salvatorilor, cât și la existența tehnicii și a echipamentelor performante, care să definească succesul misiunilor. Tocmai de aceea, au fost și rămân prioritare implementarea proiectelor destinate creșterii performanței, pregătirii dumneavoastră și, nu în ultimul rând, eficientizării intervențiilor la care sunteți solicitați.


Profilul salvatorului arată dragoste și empatie față de semeni, iar curajul și ambiția reușitei transpar din succesul misiunilor încredințate, atât în țară, cât și peste hotare.

Angajamentul României de a spori sprijinul acordat statelor Uniunii Europene prin participarea cu forțe și mijloace, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă, trebuie să continue. Cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență și a structurilor aflate în coordonare, prin răspunsul rapid și eficient manifestat la solicitările țărilor puternic afectate de diverse situații de urgență, am reușit ca prin intermediul echipelor plecate în misiuni să demonstrăm tuturor că suntem solidari și empatici, atunci când o situație critică amenință comunitățile, chiar și în afara granițelor țării.


România se mândrește cu astfel de oameni și am deplina convingere că spiritul de echipă, coeziunea și susținerea reciprocă rămân reperele esențiale și definitorii ale climatului de încredere, motivant, deschizător de drumuri către reușite.


La ceas aniversar, adresez mulţumiri tuturor Pompierilor Români pentru activitatea depusă şi rezultatele profesionale obţinute, alături de sincere urări de sănătate, fericire şi împliniri!


LA MULŢI ANI!

13.09.2023