Bilanțul misiunilor zilnice

Bilanțul misiunilor zilnice

1.518 situații de urgență gestionate la nivel național

 

144 de incendii

 

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple din cele peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore. Cele mai numeroase misiuni au fost derulate în zona București-Ilfov și în județele Argeș, Prahova, Mureș, Cluj, Timiș și Bihor.

 

Pompierii salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 144 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 187 de misiuni pentru protecția comunităților.

 

Din totalul incendiilor înregistrate, în ultimele 24 de ore, 84 de intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri, fond forestier), fiind afectate aproximativ 110 ha de teren.

 

De asemenea, echipajele SMURD au acordat asistență medicală de urgență pentru 1.206 persoane în urma celor 1.180 de solicitări.

 

O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 7 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.

 

În perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 10 persoane aflate în dificultate.

 

❗ O misiune relevantă, care a presupus atenție sporită din partea colegilor noștri călăreșeni, a avut loc în cursul zilei de ieri, în urma producerii unui accident rutier în care un microzbuz cu 6 pasageri s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe raza localității Lehliu. Pentru gestionarea optimă a situației de urgență a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Echipajele de paramedici sosite la locul evenimentului au asistat medical 4 persoane, 3 dintre acestea fiind transportate la spital. Pentru unul dintre minorii răniți în urma evenimentului rutier a fost solicitată intervenția elicopterului SMURD pentru transportatrea la o unitate medicală din Capitală.

 

În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost transmise 13 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERTprivind prezența animalelor periculoase (urși), în județele AG (2), CV(1), DB(1), GJ(1), HD(1), HR(2), MS(2), PH(2) și VN (1).

 

Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 113 pompieri salvatori cu 57 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

 

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

08.09.2023