Ieri, 10 august, pompierii militari au intervenit pentru a răspunde celor 1.686 de solicitări din întreaga țară. Cele mai multe apeluri de urgență au fost primite în zona București- Ilfov și judelețe Argeș, Mureș, Bihor, Cluj, Constanța, Galați și Brașov.
O pondere de peste 80% din totalul acestor situații de urgență gestionate la nivel național a constat în acordarea asistenței medicale, echipajele SMURD acționând pentru acordarea de prim ajutor pentru 1.417 persoane aflate în dificultate.
De asemenea, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 83 incendii înregistrate la nivel național, dintre care 53 de intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 150 ha de teren.
O atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare fiind solicitate să intervină în 5 cazuri pentru extragerea victimelor din autoturismele avariate.
Totodată, în perioada de referință, echipajele operative au gestionat cu promptitudine 174 misiuni pentru protecția comunităților.
❗O intervenție complexă a avut loc ieri în județul Gorj unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe raza localității Sârbești. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că arderea se manifesta la o brutărie și două anexe, pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Totodată, pe timpul acțiunii de stingere, o persoană a necesitat asistență medicală, ulterior fiind transportată la spital.
❗O altă misiune solicitantă a fost cea a salvatorilor brașoveni, care au acționat pentru gestionarea urmărilor unui accident feroviar produs în cartierul Bartolomeu din municipiul Brașov, între un tren și un autoturism. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că, în urma impactului puternic, au rezultat cinci victime, dintre care doi minori. Unul dintre răniți a rămas încarcerat în mașina avariată, iar echipajele de descarcerare au acționat, cu promptitudine, pentru extragerea acestuia. Toate cele cinci victime au fost evaluate și asistate medical la fața locului, ulterior, fiind transportate la o unitate medicală.
De asemenea, în perioada de referință, la nivel național, au fost transmise 21 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 14 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele BV (4), BZ (2), CV (1), GJ (1), HD (1), HR (4) și VN (1), 6 mesaje privind manifestarea fenomenele hidrometeorologice periculoase care au vizat județele AR (1), BH (2), CJ (1) și SB (2), iar 1 mesaj transmis de IGSU privind posibilitatea producerii unor fenomene hidro-meteorologice periculoase, în județele AR și TM.
Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 129 de pompieri salvatori și 45 mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Reiterăm și încurajăm cetățenii să fie precauți și să respecte măsurile de prevenție pentru a evita situațiile de urgență. Colaborarea și informarea în timp util a autorităților pot contribui la reducerea riscurilor și la protejarea vieții și bunurilor.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
11.08.2023