Un sfârșit de săptămână solicitant pentru pompierii din întreaga țară

Un sfârșit de săptămână solicitant pentru pompierii din întreaga țară

În ultimele 72 de ore, salvatorii au gestionat 5.560 situații de urgență, dintre care 21 au fost operațiuni de descarcerare, iar 4.142 au fost solicitări pentru asistență medicală de urgență, peste 4.100 de persoane fiind asistate medical de echipajele SMURD.


Pe lângă intervențiile pentru acordarea asistenței medicale de urgență și descarcerare, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică s-au înregistrat 300 de incendii, dintre care 187 au fost arderi de vegetație, suprafața de teren afectată fiind de aproximativ 400 ha.


Totodată, la nivel național, pompierii au gestionat cu promptitudine 1.097 misiuni destinate protecției comunităților.


În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință au fost transmise 75 mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetățenilor cu privire la producerea unor posibile situații de urgență și prevenirea acestora. Astfel, la nivel național au fost transmise 60 de mesaje, în județele AB, AG, BV, BZ, CV, HR, MS, NT, PH,SB, VN și VL, privind prezența urșilor în proximitatea comunităților, 1 mesaj în județul Timiș privind producerea unui incendiu și 14 mesaje pentru avertizarea apariției fenomenelor hidrometeorogice periculoase, în județele AB, AR, BZ, CS, DJ, GJ, HD, MH, OT, TM și VL.


Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari au fost la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă. Astfel, în intervalul 22 iulie, ora 07.00 – 23 iulie, ora 06.00, salvatorii au acționat în 34 de localități din 8 județe (AG, AR, CS, DB, GJ, HD, OT și TM) pentru degajarea unor elemente de construcție de la acoperișurile a 24 imobile, 3 stâlpi de electricitate și 79 de copaci căzuți pe carosabil/imobile/autoturisme/fire de electricitate, fiind avariate 9 autoturisme și 3 imobile.


Pe lângă aceste situații, pompierii au acționat în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.


În continuare, salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play.




SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

24.07.2023