În cursul zilei de ieri, 12 iulie 2023, unitățile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 1.713 situații de urgență.
Pentru protecția comunităților, pompierii au desfășurat 284 de misiuni, iar echipajele SMURD au intervenit în 1.327 situații de urgență medicale, acordând măsuri de prim ajutor pentru 1.331 de persoane.
În total, în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost înregistrate 98 de incendii, dintre care 55 de intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate peste 70 ha de teren.
De asemenea, au avut loc și 4 misiuni de descarcerare pentru extragerea persoanelor din mașinile avariate ca urmare a implicării în accidente rutiere.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari au fost la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă. Astfel, în ultimele 24 de ore, salvatorii au acționat în 33 de localități din 7 județe (BH, CJ, DB, HD, MM, SB și SM) pentru evacuarea apei din 21 curți, precum și pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișurile a 19 imobile și a 77 copaci căzuți pe carosabil, 17 autoturisme fiind avariate.
O intervenție complexă a pompierilor a avut loc în județul Satu Mare. Astfel, în după-amiaza zilei de ieri, echipajele operative au fost solicitate să acționeze pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Santău. La sosirea echipajelor de stingere, flăcările se manifestau la nivelul acoperișului, cu posibilitatea de propagare, din cauza vântului puternic, la alte construcții din vecinătate. Datorită intervenției prompte a salvatorilor, incendiul a fost lichidat, fiind înlăturat pericolul propagării acestuia.
De asemenea, pentru protecția populației, în ultimele 24 de ore, inspectoratele pentru situații de urgență au transmis 13 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele AG, BC, BV, HR, PH și VL, iar alte 13 mesaje au vizat fenomenele meteorologice periculoase în județele AB, AR, BH, CJ, HD, MM, SM și SJ.
Platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU sunt două surse importante de informare. Acestea oferă informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și despre măsurile de siguranță pe care cetățenii le pot lua pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur.
Pe platforma https://fiipregatit.ro se găsesc ghiduri și informații despre cum să fie pregătiți pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, precum inundații, cutremure sau incendii. Utilizatorii pot descărca materiale informative, planuri de evacuare și liste cu echipamente și provizii necesare pentru a face față situațiilor de urgență.
De asemenea, aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din AppStore și Google Play, este o sursă importantă de informare. Utilizatorii pot accesa informații de ultimă oră despre evenimentele din țară și pot primi avertizări și sfaturi de siguranță din partea autorităților.
SERVICIUL
INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE