În cursul zilei de ieri, 4 iulie a.c., salvatorii au gestionat cu profesionalism 1.697 misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare a persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
La nivel național, echipajele de stingere au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 86 de incendii, dintre care 47 de intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație urcată și deșeuri), fiind afectate aproximativ 86 de ha de teren.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, echipajele operative au gestionat cu promptitudine 310 misiuni pentru protecția comunităților.
În afara acestor situații, la nivel național, echipajele SMURD au acționat la 1.293 misiuni pentru acordarea măsurilor specifice de prim ajutor, în urma cărora 1.314 persoane au fost asistate medical.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari au acționat în sprijinul cetățenilor și a autorităților locale pentru înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă. Astfel, în ultimele 24 de ore, salvatorii au acționat în 20 localități din 8 județe (CS, CJ, HD, IS, IF, MS, SJ și SB) și municipiul București pentru evacuarea apei din 4 case, 4 subsoluri, 76 curți, 18 beciuri, 2 anexe și de pe 4 străzi, precum și pentru degajarea a 35 de copaci, 2 stâlpi și a unor elemente de construcție de la 1 bloc de locuințe, fiind avariate 12 autovehicule.
Pe parcursul zilei de ieri, la nivel național, au fost transmise 44 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 20 de mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele AG, BC, BV, BZ, CV, HR, MS, PH, VL și VN și 24 de mesaje privind fenomenele hidrometeorologice/meteorologice periculoase, în municipiul București și în județele AB, AG, AR, CJ, CS, HD, MS, SB, SV, VL și TM.
În perioada de referință, pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 144 de pompieri salvatori și 65 mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
05.07.2023