Bilanțul misiunilor din luna mai 2023

Bilanțul misiunilor din luna mai 2023

Obiectivele cheie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt și vor rămâne garantarea siguranței cetățeanului și protejarea comunităților. Datorită caracterului complex, intens și dinamic al diverselor situații, este necesară o abordare rapidă, precum și implementarea celor mai eficiente practici pentru a promova dezvoltarea instituţională în domeniile: prevenire, pregătire și intervenție.

 

Prevenire

 

Activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi de agrement (comerţ, alimentaţie publică, turism, agrement etc.) au fost continuate de către inspectorii de prevenire și în luna mai a acestui an.

 

La nivel național, în perioada de referință, au fost derulate acțiuni de identificare și înlăturare a neregulilor pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind desfășurate 4.026 controale, în urma cărora au fost aplicate 14.633 avertismente și 2.091 amenzi în cuantum de 8.911.601 lei. De asemenea, personalul aflat la locul de muncă a fost prelucrat de către specialiștii IGSU în ceea ce privește asigurarea intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

 

Totodată, înștiințarea cetățenilor asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru este un alt scop al instituției noastre, sens în care, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost desfășurate aproximativ 4.500 de activități de instruire și informare preventivă la care au luat parte peste 140.000 de persoane.

 

Intervenţie

 

În luna mai a acestui an, la nivel național, pompierii salvatori au gestionat cu promptitudine 46.729 situații de urgență, 39.125 cazuri fiind doar pentru acordarea măsurilor de prim ajutor. În tot acest timp, echipajele de intervenție au acționat cu operativitate pentru localizarea și lichidarea a 1.620 incendii, precum și în alte 5.779 acțiuni destinate protecției comunităților.

 

De asemenea, echipajele de descarcerare au acționat în cazul a 205 accidente rutiere, produse pe întreg teritoriu național, în timp ce 39.218 de persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor, iar 281 au fost salvate din medii ostile vieţii.

 

Pregătire

 

Gestionarea cu eficiență a solicitărilor de sprijin primite din partea cetățenilor și autorităților depinde de experiența și pregătirea personalului de intervenție.

 

Astfel, pentru implementarea acestui deziderat important pentru instituția noastră, în perioada de referință, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate au derulat peste 250 de exerciții tactice, în sistem integrat, cu alte componente ale Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, care au vizat testarea procedurilor de răspuns în diverse situații de urgență, cum ar fi accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport și depozitare produse periculoase la alte obiective de risc chimic sau la obiective de tip SEVESO, inclusiv în activitățile nucleare sau radiologice, furtuni și viscol, cutremure de pământ și alunecări de teren, incendii, inundații și eșecul utilităților publice. Dintre acestea, 16 au presupus alocarea de forțe și mijloace în teren.

 

De asemenea, în perioadele 08-12.05.2023 și 23-25.05.2023, reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au participat la activități internaționale, specifice proceselor de planificare, organizare și desfășurare a exercițiului „VIGOROUS WARRIOR 2024”, conexat cu exercițiul „CLEAN CARE 2024”, în Budapesta, Ungaria, precum și la exercițiile derulate în cadrul proiectului „EU Support to Flood Prevention and Forest Fires Risk Management in the Western Balkans and Turkey”, în Skopje, Macedonia de Nord.

 

Important de menționat este și faptul că, în perioada 22-27.05.2023, un reprezentant din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a participat la exercițiul EU-MODEX, ciclul 11, lot 4 pentru EUCPT & TAST, în Tbilisi, Georgia, ce a presupus realizarea unei misiuni de analiza (scoping mission) a sistemului de management a situațiilor de urgență din Georgia, în urma solicitări trimise de Ministerul Afacerilor Interne din Georgia către Direcția Generală pentru Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO).

 

SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

12.06.2023