Ziua de ieri, 22 mai, a fost solicitantă pentru echipajele operative din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Cluj, Mureș, Bihor, Argeș, Galați și Dâmbovița.
Echipajele de intervenție din întreaga țară au acționat, în perioada de referință, la 1.724 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
De asemenea, la nivel național, echipajele SMURD au asistat medical 1.466 persoane în cele 1.471 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În ultimele 24 de ore, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 7 persoane aflate în dificultate.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 9 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Echipajele operative au acționat pentru localizarea și stingerea a 45 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 199 de misiuni pentru protecția comunităților.
❗O tragedie a avut loc ieri dimineață în localitatea Vârtoapele de Sus din județul Teleorman când o fetiță de doar trei ani și mama ei și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit în locuință. Ajunși la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta într-un dormitor al casei, în care se aflau cele două victime decedate. După aproximativ două ore, pompierii au lichidat flăcările în limitele găsite. După cercetarea locului unde s-a manifestat incendiul, cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric.
Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, vă recomandăm să respectați următoarele măsuri:
· efectuați verificarea periodică a instalației electrice;
· nu folosiți instalații electrice improvizate;
· verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate;
· la suplimentarea receptoarelor asigurați-vă că instalația existentă poate prelua consumul adițional;
· nu suprasilicitați o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
· instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând indicațiile producătorului
Pentru evitarea unor astfel de situații nedorite, vă reamintim că manifestarea unui comportament preventiv este esențială pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
23.05.2023