Ziua de ieri a fost solicitantă pentru pompierii din întreaga țară! Salvatorii au gestionat cu promptitutine 1.475 situații de urgență, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Prahova, Mureș, Argeș, Brașov și Cluj.
O pondere de peste 85% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD, 1.280 de persoane aflate în dificultate au primit ajutorul medical.
Totodată, în perioada de referință, la nivel național, echipajele operative au acționat pentru localizarea și stingerea celor 28 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 176 misiuni pentru protecția comunităților.
❗O misiune care a necesitat atenție sporită și efort susținut din partea pompierilor a avut loc ieri, în județul Neamț, în localitatea Săvinești, unde salvatorii au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un centru de colectare deșeuri. Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat că arderea se manifesta cu degajari mari de fum în spațiu deschis, pe o suprafață de aproximativ 800 – 1000 mp. Având în vedere degajările mari de fum, a fost trimis un mesaj de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT. După aproximativ 12 ore de luptă cu flăcările, salvatorii au lichidat incendiul, fără a fi înregistrate victime.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale. Astfel, în data de 18.05.2023, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 190 de pompieri și 153 mijloace tehnice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
19.05.2023