Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.393 misiuni desfășurate de pompieri, în ultimele 24 de ore (09.05.2023).
În cursul zilei de ieri, echipajele operative au acționat pentru stingerea celor 42 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 141 de misiuni pentru protecția comunităților.
La nivel național, 1.213 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări fiind gestionate în zona București-Ilfov (289 cazuri), urmată de județele Timiș (53 cazuri), Cluj (50 cazuri) și Mureș (50 cazuri).
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 5 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
❗Un accident rutier grav s-a produs, ieri, în județul Buzău, localitatea Cioranca, între un autotren și o autoutilitară. Echipajele de descarcerare, ajunse la fața locului, au constatat că, în urma evenimentului rutier, au rezultat două victime, dintre care una decedată. Colegii noștri au evaluat și asistat medical cea de-a doua persoană, ulterior fiind transportată la o unitate medicală.
❗Un alt eveniment deosebit a avut loc în Municipiul București, unde un incendiu s-a manifestat la nivelul unui apartament. Ajunși la locul solicitării, pompierii militari au constatat că flăcările se manifestau într-una din camerele locuinței. Pe timpul misiunii de stingere, echipajele au identificat o persoană decedată. Incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate alte victime.
De asemenea, în perioada de referință, la nivel național, au fost transmise 9 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși) în județele Alba (1), Buzău (1), Cluj (1), Harghita (2) Mureș (3) și Vâlcea (1).
Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 190 pompieri și 156 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
10.05.2023