În acest sfârșit de săptămână (21-23.04.2023), la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.402 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 3.698 de solicitări.
Astfel, în perioada de referință, echipejele operative au intervenit pentru stingerea a 167 incendii, precum și în alte 518 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, distrugerea muniției rămasă neexplodată etc.
Din totalul celor 167 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, 46 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 45 ha de teren.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 19 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, echipajele de intervenție au salvat 40 persoane aflate în dificultate.
Dintre cele mai importante misiuni, amintim:
❗Intervenția care a avut loc vineri, în județul Brașov, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au fost solicitate să intervină în urma unui accident rutier produs între trei autoutilitare, pe raza localității Viștea de Jos. Cele 7 victime rezultate în urma evenimentului au primit asistență medicală de urgență la fața locului, iar ulterior au fost transportate la spital pentru investigații de specialitate.
❗Misiunea complexă înregistrată în noaptea de vineri spre sâmbătă, din județul Mureș, unde echipajele operative au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incediul izbucnit la o casă, din localitatea Mărculeni. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că focul se manifesta la nivelul mansardei și la anexele locuinței, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Concomitent cu acțiunea de stingere, salvatorii au evaluat și asistat medical proprietara, ulterior aceasta fiind transportată la o unitate medicală, pentru investigații amănunțite. După aproximativ cinci ore, incendiul a fost lichidat.
❗Un alt caz care a presupus atenție sporită din partea pompierilor sibieni a avut loc duminică, în municipiul Sibiu, unde salvatorii au acționat pentru stingerea unui incendiu, produs la o gospodărie. Pe timpul acțiunii de stingere, colegii noștri au evaluat și asistat medical o femeie care a suferit un atac de panică. Salvatorii au limitat propagarea flăcărilor și au lichidat incendiul, salvând locuința și alte două anexe.
De asemenea, în perioada de referință, la nivel național, au fost transmise 12 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urs), în județele Bacău, Brașov (3), Harghita (4), Mureș (2) și Vâlcea (2).
Pe lângă aceste situații, pompierii continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.
În continuare, echipajele operative rămân la datorie pentru gestionarea cu eficiență a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Totodată, evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de
urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în
situații de urgență https://fiipregatit.ro
și aplicația de mobil DSU care poate fi
descărcată gratuit din App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
24.04.2023