Bilanțul misiunilor din primul trimestru al anului 2023

Bilanțul misiunilor din primul trimestru al anului 2023

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea protecţiei comunităţilor rămân obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să asigure dezvoltarea instituţională în domeniile: prevenire, pregătire și intervenție.

 

Prevenire

În primele trei luni ale anului 2023, inspectorii de prevenire au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi de agrement (comerţ, alimentaţie publică, turism, agrement etc.).

Astfel, personalul specializat a desfăşurat în perioada de referință 8.925 controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate28.734 avertismente și4.399 amenzi în cuantum de 23.835.657 lei.Complementar cu acțiunile de identificare și înlăturare a neregulilor pe linia prevenirii situațiilor de urgență, specialiștii IGSU au prelucrat personalul aflat la locul de muncă asupra asigurării intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

 

În urma acțiunilor de control, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 3 obiective, dintre care 1 obiectiv din categoria turism și alimentație publică în județul Bacău și 2 obiective din categoria club în județele Maramureș și Brașov, s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție prin neasigurarea stabilității elementelor portante, limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcției și la vecinătăți, cât și depășirea numărului maxim de utilizatori.

 

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost desfășurate 8.646 de activități de instruire și informare preventivă la care au luat parte 121.387 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, participanții au fost informați asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.

 

Totodată, prin intermediul Caravanei SMURD „Fii pregătit” și a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență, în perioada 25 februarie – 31 martie 2023, 9.885persoane, dintre care 7.843 elevi, au luat parte la acțiunile de prevenire și s-au familiarizat cu măsurile de prim ajutorde bază șicu modul de comportare ce trebuie adoptat înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență. Acestea au fost prezente în  mai multe localități din județele Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași, Suceava, Prahova, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Ialomița și municipiul București.

 

Intervenţie

 

În plan operaţional, înprimele trei luni ale acestui an,echipajele depompieri care încadrează aproape 3.800 de mijloace tehnice au gestionat131.345 intervenţiiînregistrate la nivel național, salvatorii fiind solicitaţi la 6.886 misiuni de stingere a incendiilor, 109.104 cazuri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, 685 misiuni de descarcerare, 2.334pentru asistență persoane, precum și în alte 12.336 acțiuni destinate protecției comunităților.

 

De asemenea, în aceeași perioadă, 110.316 de persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor, iar 1.280au fost salvate din medii ostile vieţii, dintre care 1.209 adulți și 71 copii.

 

Răspunsul la urgenţele medicale a fost asigurat prin intermediul celor peste 500 echipaje SMURD, dintre care 322 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 40 de unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou născuți), 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum și 120 autospeciale pentru descarcerare.

 

Pregătire

 

Gestionarea cu eficiență a solicitărilor de sprijin primite din partea cetățenilor și autorităților depinde de experiența și pregătirea personalului de intervenție.

 

Astfel, pentru implementarea acestui deziderat important pentru instituția noastră, în perioada de referință, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate au derulat 583 exerciții tactice,în sistem integrat, cu alte componente ale Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență,care au vizat testarea procedurilor de răspuns în diverse situații de urgență, cum ar fi accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport și depozitare produse periculoase la alte obiective de risc chimic sau la obiective de tip SEVESO, inclusiv în activitățile nucleare sau radiologice, furtuni și viscol, cutremure de pământ și alunecări de teren, incendii, inundații și eșecul utilităților publice. Dintre acestea, 24 au presupus alocarea de forțe și mijloace în teren.

 

De asemenea, în perioada 20-24.02.2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a organizat stagiul de perfecționare „HostNationSupport” - HNS, la sediul Centrului Național de Perfecționare și Pregătire în domeniul Managementului Situațiilor de Urgență, la care au participat 20 ofițeri din cadrul unităților subordonate IGSU. Stagiul a asigurat cunoașterea unui set bine definit de activități ce trebuie întreprinse în cazul solicitării și primirii de asistență internațională în baza unor acorduri internaționale bilaterale, prin Mecanismului European de Protecție Civilă (EU), Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sau prin intermediul altor organizații internaționale.Această formă de pregătire va continua, altă serie de ofițeri urmând a participa la stagiul de perfecționare HNS în perioada următoare.

 

Totodată, în perioada26-30.03.2023, 15 reprezentanți din IGSU și unitățile subordonate au participat la cursul de pregătire HAZMAT, derulat la Academia Națională de Pompieri din RishonLeZion din Israel. Obiectivul cursului a urmărit îmbunătățirea competențelor personalului IGSU din domeniul CBRN prin creșterea nivelului de cunoștințe despre gestionarea incidentelor CBRN, protecția individuală a personalului, principiile protecției în cazul incidentelor HAZMAT, monitorizare și detecție, metode de decontaminare precum și utilizarea de aplicații IT în cazul incidentelor HAZMAT.

 

Important de menționat este și faptul că, în perioada de referință,modulul național de Detecție și Prelevare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (RO CBRNDET) a participat la un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, desfășurat în Lyon, Franța, activitate care a reprezentat etapa finală de certificare în Capacitatea Europeană de Protecție Civilă.

 

Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate reprezintă principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean.

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE                                

07.04.2023