Evaluare IGSU 2022

Evaluare IGSU 2022

Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc prezentarea raportului de activitate al Departamentului pentru Situații de Urgență și al structurilor aflate în coordonare și coordonare operațională, din anul 2022. Mai jos, regăsiți o sinteză a evaluării activității desfășurate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în anul 2022.


Anul trecut, efortul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost orientat cu precădere pentru îmbunătățirea managementului situațiilor de urgență, armonizarea legislației, creșterea gradului de reziliență a comunităților și asigurarea pregătirii personalului la înalte standarde de calitate, adaptat complexiunii misiunilor din competență.


Situațiile de urgență din ultimii ani s-au remarcat prin complexitate, intensitate și dinamism, caracteristici care au presupus adaptarea rapidă a echipajelor de salvatori în fața acestor situații și care au impus elaborarea procedurilor viabile de răspuns și profesionalism în aplicarea lor.


Performanța instituțională a fost fundamentată prin stabilirea dezideratelor strategice în domeniile prevenirii și intervenției în situații de urgență și a presupus identificarea celor mai bune practici pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, analiza riscurilor, adaptarea resurselor la nevoile operaționale și implementarea mecanismelor de gestionare integrată a evenimentelor.


Situația generată de gestionarea afluxului de cetățeni ucraineni sosiți în țara noastră din zona de conflict a fost una dintre acțiunile complexe și de anvergură relevante pentru anul 2022, care a necesitat testarea, reală de această dată, a procedurilor de răspuns, în sistem integrat, din partea tuturor instituțiilor aflate în componența Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.


Efortul a fost unul susținut, încă există, pentru soluționarea în cele mai bune condiții a cazuisticii presupuse. Au fost dispuse măsuri imediate pentru operaționalizarea la nivel național și județean a centrelor de coordonare și conducere a intervenției (CNCCI, CJCCI) încadrate cu reprezentanți din cadrul autorităților cu responsabilități și competențe în domeniu, iar în județele Suceava, Vaslui și Tulcea au fost operaționalizate puncte operative avansate (POA). Totodată, în cele opt județe aflate la granița cu Ucraina și Republica Moldova (Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea) au fost operaționalizate 15 centre de tranzit pentru refugiați. Totodată, în premieră pentru România, a fost creat un HUB Logistic pentru preluarea și distribuirea ajutoarelor umanitare, în județul Suceava.


Complexitatea, intensitatea şi dinamismul situaţiilor de urgenţă au impus o adaptare rapidă a personalului pe cele trei paliere esenţiale de activitate instituțională: prevenire, pregătire pentru intervenţie şi răspuns.


În domeniul prevenirii situațiilor de urgență, acțiunile au fost orientate, cu precădere, spre consolidarea protecției și creșterea gradului de reziliență a comunităților, astfel încât consecințele tipurilor de risc să fie minimizate, iar starea de normalitate să fie restabilită în cel mai scurt timp.


Activitățile preventive derulate în anul 2022 au fost direcționate, în principal, spre dezvoltarea parteneriatului cu societatea civilă și instituțiile statului, adoptând un comportament proactiv, în locul unuia bazat pe aplicarea măsurilor coercitive.   


În perioada de referință, inspectorii de prevenire au desfășurat 44.271 controale, care au condus la identificarea a 182.493 deficienţe, peste 19.600 dintre acestea fiind înlăturate operativ pe timpul derulării activităţilor în teren.


Pentru încălcările la normele specifice, au fost dispuse 151.696 sancțiuni, iar cuantumul amenzilor aplicate se ridică la valoarea de aproximativ 55 milioane lei.


În domeniul de referinţă, au fost emise 8.622 avize şi autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă, 8.059 reprezentând numărul avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu (93%), dintr-un număr total de 26.045 de solicitări adresate structurilor de specialitate din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi ale Bucureşti – Ilfov, în vederea obţinerii acestor acte administrative.


O prioritate instituţională în domeniul preventiv a constituit-o acordarea asistenţei tehnice de specialitate, pe parcursul anului trecut fiind soluționate 48.480 solicitări, cu 41% mai multe față de acceași perioadă a anului 2021. Cele mai multe cereri de asistență tehnică, 23.349, au vizat activitatea de avizare-autorizare, pe segmentul prevenirii incendiilor fiind înregistrate 22.273 solicitări.


În misiunile specifice (exerciţii, instruiri, controale, puncte de informare, lecții deschise în unitățile de învățământ şi alte acţiuni cu public numeros), au fost promovate măsurile şi regulile de comportare specifice tipurilor de risc, respectiv campaniile naţionale iniţiate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul celor peste 1.480.000 de materiale promoţionale (afişe, broşuri, pliante/flyere) diseminate.


De asemenea, modificările legislative operate sau inițiate asupra cadrului normativ incident au avut un impact pozitiv în creșterea gradului de securitate a cetățenilor, garantând în același timp întărirea rolului de autoritate de stat în domeniu. În acest sens, este relevant de menționat faptul că s-a acționat pentru promovarea și aprobarea proiectului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 956 din 30 septembrie 2022 a fost publicată HGR nr. 1181/2022, prin care a fost modificată și completată HGR nr. 571/2016.


Pentru testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns în situaţii de urgenţă complexe, au fost derulate 2.657 exerciţii cu forțe și mijloace în teren, 15 dintre acestea fiind organizate de alte componente SNMSU sau sub egida NATO și Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.


La nivelul Centrului Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență și la Centrele Zonale de Pregătire de Protecție Civilă s-au desfășurat 12 serii de formare profesională în ocupațiile ,,inspector protecție civilă”, ,,șef serviciu voluntar/privat pentru situații de urgență” și ,,cadru tehnic cu atribuții în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor” la care au participat 138 de persoane.


Totodată, 974 persoane cu funcții de conducere și atribuții în domeniul situațiilor de urgență din administrația publică locală, servicii descentralizate și deconcentrate au beneficiat de instruire de specialitate în Centrele Zonale de Pregătire de Protecție Civilă Bacău, Cluj-Napoca și Craiova.


În ceea ce privește formarea profesională continuă a personalului operativ din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, în perioada de referință, peste 3.600 de pompieri au fost instruiți în centrele de antrenament și pregătire de specialitate /poligoane de pregătire / Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență / Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.


Activitatea instituțională poate fi susținută și prin implicarea societății civile, astfel încât, în anul 2022, parteneriatul direct între membrii comunităților și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență s-a materializat prin continuarea proiectului „Salvator din pasiune la nivel național, în urma căruia     s-au înscris 2.517 de noi voluntari. Un rezultat notabil îl reprezintă faptul că, în prezent, sunt înscriși peste 7.200 de voluntari care au participat, doar în acest an, la 45.911 intervenții și 3.664 acțiuni de informare preventivă.


Pentru prevenirea situațiilor care pot genera pagube materiale importante, chiar pierderi de vieți, s-a impus intensificarea acțiunilor proactive și responsabilizarea cetățenilor asupra riscurilor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor și a regulilor de prevenire a incendiilor. Atragerea partenerilor instituționali care să promoveze mesajul de conștientizare și dezvoltarea culturii preventive în rândul tinerei generații a reprezintat, de asemenea, un aspect care să ne susțină obiectivele prioritare. Astfel, în anul precedent, parteneriatul ÎMPREUNĂ PENTRU SIGURANȚĂ, dintre instituția noastră, E.ON România și Delgaz Grid, a fost consolidat prin atestarea celor 10 ani de colaborare.


În ceea ce privește răspunsul în situații de urgență, pe parcursul anului 2022, la nivel naţional au fost înregistrate 612.033 intervenții în situații de urgenţă (în medie 1.677 pe zi), în creștere cu 4,12% faţă de anul 2021.


Unul dintre indicatorii relevanți pentru activitatea operațională desfășurată anul trecut îl constituie cele 1.419.673 apeluri de urgență atribuite unităților subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență - 112, peste 3.880 dintre acestea fiind gestionate zilnic.


Intervențiile destinate limitării și înlăturării consecințelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, alunecărilor de teren, poluărilor accidentale și exploziilor care au generat efecte asupra populaţiei şi mediului au fost gestionate în sistem integrat, prin eforturile conjugate și susținute ale tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă (poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră, unităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, autorități publice centrale și teritoriale).


În funcţie de tipurile situaţiilor de urgenţă, echipajele de salvatori au intervenit la 459.168 cazuri de urgență asistate de SMURD (75% din totalul intervenţiilor), 43.234 incendii și incendii de vegetație uscată (7,1%), 30.026 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (4,9%), 18.320 acțiuni de asistenţă a persoanelor (3,0%) şi 61.285 alte situaţii de urgenţă (10,0%).


Serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) au acţionat, în medie, la 1.258 cazuri pe zi, acordând prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă unui număr de 428.349 adulţi şi 40.005 copii, pentru următoarele afecţiuni: medicale generale – 52,0%, traumatisme – 25,4%, afecțiuni cardiace – 4.9%, afecţiuni neurologice-psihiatrice – 4,6%, prim-ajutor la accidente rutiere – 4,6%, intoxicaţii – 4,1%, precum şi alte afecţiuni – 4,4%.


Cele mai multe intervenţii SMURD (102.987) au fost efectuate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (aproximativ 22,4% din total).


Comparativ cu anul 2021, în anul 2022 numărul intervențiilor la accidente de circulație care au necesitat descarcerare a înregistrat o scădere cu 10%. În urma accidentelor rutiere, au fost asistate 2.949 de persoane, dintre care 228 copii.


Pe parcursul anului trecut, echipajele profesioniste pentru situații de urgență au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 43.234 incendii (în medie 118 pe zi) înregistrate la nivel naţional, în creștere cu 41% față de anul 2021. Acestea s-au manifestat în procent majoritar la vegetaţie uscată (55%), locuinţe (16%), anexe gospodăreşti (6%) și 23% altele. În medie, 27 de gospodării au fost afectate de incendii în fiecare zi. În urma acestui tip de risc, 315 persoane au decedat (din care 10 copii), iar alte 742 au suferit diferite traume (din care 40 copii).


Din totalul acestora, 26% au fost provocate, în principal, de exploatarea echipamentelor electrice defecte sau improvizate, 20% de utilizarea focului deschis, 15% din cauza coşurilor de fum defecte sau necurăţate, 9% din cauza fumatului și 7% acţiunilor intenţionate.


Cele mai multe incendii s-au produs în regiunea București - Ilfov (2.518) și județele Prahova (1.882), Cluj (1.595), Dâmbovița (1.585), iar cele mai puține în județul Covasna (292).


Obiectivul fundamental al acțiunilor noastre a fost și rămâne salvarea fiecărei vieți, conștienți fiind de faptul că acest deziderat este influențat și de factori de timp, resurse, infrastructură, accesibilitate, condiții meteo și, nu în ultimul rând, nivelul de educație și spiritul civic.


Exprimat în cifre, răspunsul operativ este edificator: 28.622 persoane salvate, 468.354 persoane asistate medical și aproximativ 6,3 miliarde lei bunuri protejate. Aceste rezultate confirmă răspunsul prompt și profesionist dovedit de echipajele operative în misiunile specifice, destinate salvării de vieți, protejării bunurilor și mediului.


În același context operațional, utilizarea sistemului RO-ALERT, destinat avertizării rapide a populației în caz de urgență majoră a permis transmiterea măsurilor de autoprotecție, prin intermediul celor 2.784 astfel de mesaje difuzate la nivel național.


Relevant pentru domeniul operativ este și MISIUNEA LITORAL 2022, un proiect de anvergură, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU. Astfel, pentru al optulea an consecutiv, au fost operaționalizate temporar, în stațiunile litoralului românesc, puncte de prim ajutor calificat pe plaje, puncte de salvare acvatică și puncte de stingere, încadrate cu tehnică și personal de la ISU Constanța și din alte 22 inspectorate județene. Zilnic, peste 200 de pompieri și paramedici au fost la datorie, pentru ca turiștii să aibă o vacanță fără evenimente. Pe durata sezonului estival, pompierii salvatori au asistat medical peste 1.800 de persoane, iar 41 au fost salvate de la înec.


Resursa umană a reprezintat una dintre marile provocări ale instituției noastre, în condițiile în care în ultimii 10 ani au fost înregistrate pierderi constante de personal. Deși în anul 2022 au existat persoane care au plecat din sistem, organizarea susținută a procedurilor de ocupare a posturilor vacante a făcut posibilă atingerea procentului de aproape 80% personal încadrat, la finalul anului. Completarea personalului de intervenție cu soldați profesioniști și-a dovedit pe deplin beneficiile, pentru creșterea capacității de reacție în fața diferitelor tipuri de risc.


La finalul anului 2022, statele de organizare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate aveau prevăzute 33.266 de posturi, dintre care, erau ocupate 26.452 de posturi. Astfel, față de începutul anului 2022, numărul personalului în evidență a crescut, înregistrând o balanță pozitivă de 1.168 de persoane.


Managementul financiar desfășurat în anul 2022 a implicat gestionarea unui buget de aproximativ 796 milioane euro, sume alocate pentru cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri și servicii, pentru proiecte cu finanțare externă (rambursabilă și nerambursabilă), pentru investiții și dotări cu mijloace fixe.


De menționat este faptul că din bugetul de cheltuieli aprobat în anul 2022, suma de 3.800,00 mii lei a fost alocată din Fondul de Rezervă Bugetară pentru asigurarea cheltuielile necesare întreținerii și funcționării taberelor temporare de cazare și asistență umanitară. Activitatea cu caracter de noutate pentru instituția noastră a presupus alocarea în bugetul IGSU, din Fondul de Rezervă Bugetară, a sumelor necesare asigurării cazării și hrănirii persoanelor refugiate din Ucraina, în valoare de 603.966,00 mii lei.


Activitatea structurilor din domeniul logistic a fost una continuă și susținută pentru derularea în cele mai bune condiții a contractelor destinate furnizării mijloacelor tehnice, prestării serviciilor pentru bunurile achiziționate din fondurile alocate de la bugetul de stat sau din fonduri europene nerambursabile, necesare asigurării suportului logistic la intervenții și menținerea în stare de operativitate a mijloacelor tehnice aflate în dotarea unităților operative ale IGSU.


Și pe parcursul anul 2022, efortul instituțional a fost orientat pentru atragerea fondurilor externe. În acest sens, IGSU a implementat în cursul anului trecut 35 de proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.


În cursul anului trecut, au fost recepționate bunuri în valoare de aproximativ 100 milioane euro, constând în mijloace și echipamente tehnice pentru intervenția în situații de urgență, cum ar fi autospeciale de stingere de medie și mare capacitate, autospeciale pirotehnice, autospeciale pentru salvare de la înălțime, ambulanțe de tip neonatologic etc.


Totodată, conform programului de investiții al IGSU pentru anul 2022, pentru 36 de obiective vizate au fost utilizate fonduri în valoare de circa 5100 mii lei, necesare derulării acțiunilor de investiții sau pregătirea documentațiilor aferente accesării de fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Alte 35 de obiective de investiții pentru demolarea, reconstrucția sau consolidarea sediilor unor inspectorate județene și a unor subunități de intervenție sunt cuprinse în cadrul proiectului derulat cu Banca Mondială, valoarea actuală a împrumutului fiind în valoare de 50 milioane de euro, cu demersuri inițiate pentru suplimentarea acesteia cu încă 92 milioane euro. Primul dintre obiectivele cuprinse în program, care va fi finalizat în perioada următoare, este sediul Detașamentului de Pompieri Mizil din județul Prahova.


Întrucât conservarea obiectelor de patrimoniu, care atestă tradiția îndelungată a pompierilor români, reprezintă o prioritate, au fost derulate activitățile necesare monitorizării și decontările lucrărilor efectuate pentru reconsolidarea Muzeului Național al Pompierilor  - Foișorul de Foc.


În ceea ce privește înzestrarea cu tehnică de intervenție, anul trecut, peste 5.400 mijloace de mobilitate terestră și 316 de mobilitate navală au asigurat îndeplinirea misiunilor din competența IGSU. Eforturile pentru achiziția de noi autospeciale vor fi continuate, întrucât gradul de înzestrare pentru autospeciale de stingere este de 56%, pentru cele de geniu, de 40%, autospeciale CBRN de 22%, iar pentru ambulanțele SMURD, de 66%.


Modernizarea instituțională este un proces continuu, care presupune capacitate de anticipare și viziune. Din această perspectivă, prioritățile IGSU vizează continuarea accesării fondurilor europene, fiind deja inițiate demersuri pentru implementarea unor acțiuni prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă. Aceste acțiuni vor contribui în mod substanțial la îndeplinirea dezideratului de modernizare instituțională.


În domeniul relațiilor internaționale, în perioada de referință, au fost desfășurate 232 de activități internaționale la care au participat 919 de cadre din IGSU și unitățile subordonate (174 deplasări în afara granițelor României, 28 acțiuni de primire a unor delegații străine și 30 sesiuni online în format videoconferință), reprezentând întâlniri bilaterale, asistență internațională, exerciții cu participare internațională, misiuni, întâlniri regionale și grupuri de lucru cu parteneri externi.


Una dintre misiunile internaționale relevante pentru perioada analizată este cea desfășurată în Grecia, în perioada 01 iulie - 01 august, perioadă în  care România, prin DSU-IGSU, a participat cu un modul național specializat de stins incendii de pădure (GFFF-V-RO), la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, destinat reducerii timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizării activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirii interoperabilității între forțele implicate. România a trimis, în zona de manifestare a incendiilor, două module specializate de stins incendii, astfel că numărul militarilor care au executat misiuni în sprijinul comunităților elene a însumat 56 de cadre din IGSU și unitățile subordonate.


Relevantă este și activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, ca urmare a incendiilor de pădure și vegetație uscată care au afectat Republica Franceză, în regiunea Gironde. România a răspuns cu un modul de stingere a incendiilor de pădure cu vehicule (GFFF-V-RO), format din 77 pompieri (7 ofițeri și 70 de subofițeri) din cadrul IGSU și unitățile subordonate și 10 mijloace tehnice care s-au deplasat, în perioada 11 - 22 august 2021, în Republica Franceză, pentru participarea la misiunea de acordare a asistenței internaționale oferită de Guvernul României. Modulul de intervenție (GFFF-V-RO), care a executat misiuni de stingere și asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor de pădure, a cooperat permanent cu celelalte module internaționale dislocate din alte țări membre ale UE, respectiv Grecia, Italia, Austria, Germania, Polonia și Suedia.


În ceea ce privește activitatea juridică, pe parcursul anului precedent, specialiștii IGSU au elaborat 38 de proiecte de acte normative. Totodată, au fost analizate și întocmite observaţii şi propuneri, motivate juridic, la un număr de peste 130 de acte normative transmise spre consultare instituţiei noastre. De asemenea, 2.258 acte care angajează răspunderea juridică şi patrimonială a IGSU au fost verificate şi avizate pentru legalitate de către specialiștii noștri.


În ceea ce privește domeniul informare și relații publice, anul 2022 se remarcă prin consistența și volumul activităților de linie menite să popularizeze în rândul publicului proiectele și misiunile instituționale. Activitățile de informare și relații publice, derulate pentru creșterea vizibilității și susținerea indicelui de credibilitate în spațiul public, au condus la menținerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în topul contribuitorilor la imaginea pozitivă a Ministerului Afacerilor Interne.


Într-un context social, economic și politic generat de conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei, în care necesitățile legate de comunicare au trebuit adaptate și, în unele cazuri, redefinite, obiectivele pe linie de informare și relații publice urmărite în perioada analizată au constat în creșterea eficienței actului comunicațional și a transparenței în relația cu mass-media, dezvoltarea mijloacelor de comunicare online, inclusiv în gestionarea situațiilor de criză. Toate aceste acțiuni au avut scopul de a defini rolul de autoritate în domeniul situațiilor de urgență, de a consolida pregătirea în situații de urgență a populației și de creștere a nivelul de implicare instituțională în gestionarea fluxului de cetățeni ucraineni care au intrat pe teritoriul României.


Pompierii salvatori se mențin în topul preferințelor cetățenilor în ceea ce privește încrederea în instituțiile publice (77%). Astfel, potrivit unui sondaj Avangarde, realizat în septembrie 2022, aceștia ocupă o cotă de 77%, urmați de Ambulanță (57%) și Armată (56%).


Obiectivele viitoare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru anul 2023 vizează continuarea celor din 2022, asumate prin documente programatice de nivel superior, referitoare la îmbunătățirea capacității de răspuns, creșterea rezilienței comunității, ridicarea nivelului de competență și îmbunătățirea politicii de personal prin acțiuni de recrutare, selecționare și formarea acestuia, precum și participarea la dezvoltarea și pregătirea capacității europene de răspuns, după cum urmează:


Ø  continuarea demersurilor de dezvoltare a propunerilor de proiecte depuse în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă 2021 - 2027;


Ø  participarea activă la procesul de creare a Capacităţii Europene de Răspuns la Urgenţă (EERC), suplimentarea cu noi capabilități (echipe de căutare și de salvare în zonele urbane în condiții de dificultate medie, precum și un modul de salvare a victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor) și, respectiv, dezvoltarea acestora prin proiecte cu finanțare externă nerambursabilă sub forma de granturi de adaptare a modulelor/echipelor de protecție civilă;


Ø  constituirea Detașamentului Special Naval în cadrul ISUJ Constanța, în scopul asigurării răspunsului la misiunile pe mare, în domeniile de competență ale IGSU;


Ø  înființarea Școlii de Aplicație pentru Managementul Situațiilor de Urgență;


Ø  derularea sesiunilor de pregătire în cadrul proiectul Multirisc Modul III (domeniile CBRN, pirotehnic, coordonarea și conducerea integrată a acțiunilor operative, conducere defensivă, naval și medical);


Ø  aprobarea Ghidului carierei personalului militar din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate.



SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

28.02.2023