Inaugurare Poligonului pentru pregătirea pompierilor din RO-MD

 Inaugurare Poligonului pentru pregătirea pompierilor din RO-MD

Astăzi, 09 februarie 2023 a avut loc Conferința de inaugurare a Poligonului pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Republica Moldova, în cadrul proiectului ”The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations” – SMURD-2.


Poligonul de antrenament este primul de acest gen din țară și asigură pregătirea de specialitate la cele mai înalte standarde a personalului de intervenție din România și Republica Moldova.


Principalele elemente din cadrul Poligonului de antrenament sunt: 

  • Casa de căutare-salvare pentru simularea activităților de căutare-salvare persoane în condiții reale de intervenție ale salvatorilor (vizibilitate redusă și fum);
  • Container de foc pentru simularea și studiul fenomenelor arderii și ale caracteristicilor focului;
  • Galerie de antrenament (labirint) pentru creșterea și verificarea capacității la efort;
  • Macheta „autoturism” pentru simularea incendiilor la autovehicul; - Macheta „cisternă” pentru simularea incendiilor la rezervoare de carburanți;
  • Zona amenajată pentru salvări din medii ostile, compusă din puț, zonă de dărâmături cu module mobile din beton armat (pereți, grinzi, stâlpi de susținere, planșee), tunel/canal tehnic, bazin exterior, construcție tip „casa liftului cu regim de înălțime P+3”;
  • Turn de instrucție cu regim de înălțime P+2, pentru antrenamentul personalului de intervenție.


Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 4.2. – Sprijin pentru activități comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale și antropice, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență, Obiectivul tematic 8 – Provocări comune în domeniul siguranței și securității. 


Obiectivul general al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră. 


Perioada de implementare a proiectului este 28.06.2019 – 27.09.2023. Bugetul total al proiectului este în valoare de 10.026.409,71 Euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) 6.428.000,00 Euro.




09.02.2023