Ziua de ieri, 02 februarie, a fost solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Mureș, Prahova, Cluj, Argeș și Brașov.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.282 misiuni desfășurate, în ultimele 24 de ore.
De asemenea, echipajele SMURD au asistat medical 1.092 persoane, iar pompierii salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea a 42 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 139 misiuni pentru protecția comunităților.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 5 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
❗O astfel de intervenție a avut loc ieri, în județul Mehedinți, în localitatea Puținei, unde echipajele operative au fost solicitate să intervină pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier. Primele echipaje de descarcerare și prim ajutor ajunse la locul solicitării au constatat că în urma evenimentului rutier a rezultat o victimă încarcerată. Salvatorii au extras persoana din autoturismul avariat, ulterior fiind transportată la spital pentru investigații medicale de specialitate.
❗O altă misiune solicitantă a fost cea de ieri, din județul Tulcea, unde salvatorii au acționat pentru extragerea unei victime rămasă încarcerată în urma unui accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule. După acordarea primelor îngrijiri medicale acordate la fața locului, persoana a fost transportată la o unitate medicală.
De asemenea, în contextul manifestării fenomenelor meteorologice, pe parcursul zilei de ieri, echipajele operative au acționat în sprijinul comunităților din cinci județe (Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea) pentru înlăturarea efectelor înregistrate. Astfel, pompierii militari au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule care nu au mai putut înainta din cauza zăpezii, cât și pentru evacuarea apei din 1 casă, degajarea unor elemente de construcție de la 1 casă și a 2 copaci căzuți pe carosabil.
În perioada de referință, la nivel național, au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 3 mesaje privind avertizările meteorologice periculoase imediate care au vizat județele Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara și Vâlcea și 1 mesaj pentru informarea populației privind persoanele dispărute, ce a vizat localități din județul Bacău.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
03.02.2023