Bilanțul minivacanței de Ziua Unirii Principatelor Române

Bilanțul minivacanței de Ziua Unirii Principatelor Române

Pe timpul minivacanței prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române, peste 4.900 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.


În ultimele cinci zile, la nivel național, au fost înregistrate 6.598 de situații de urgență. Mare parte dintre misiunile gestionate de pompieri a constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, (peste 83 % din numărul total de intervenții, ceea ce înseamnă aproximativ 5.500 de astfel de situații). De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru stingerea a 268 de incendii, în 25 de cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum și în alte 778 de misiuni de protejare a comunităților.


În cele cinci zile, 5.576 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 82 au fost salvate din incendii sau alte situații deosebite.


În perioada supusă analizei, în afară de intensificarea misiunilor SMURD, numărul incendiilor la locuințe la care pompierii au acționat a înregistrat o creștere semnificativă.Astfel, în urma acestor evenimente, trei persoane și-au pierdut viața, iar alte 11 au fost rănite. Principalele cauze ale incendiilor la locuințe, produse în ultimele cinci zile, sunt utilizarea coșurilor de fum defecte sau necurățate (51%), instalațiile electrice defecte sau cu improvizații (15%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (13%).


Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!


Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă.


Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.


Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să verifice coșul de fum și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.


Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenție sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.


În perioada premergătoarea Zilei Unirii Principatelor Române, săptămâna 16-22 ianuarie a.c., pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la peste 617 obiective din toate județele țării și municipiul București, pe timpul cărora au fost constatate 2.417 deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor.


Neregulile identificate în teren au fost sancționate cu amenzi în valoare de peste 1.435.000 lei, precum și cu 1.814 avertismente


Întrucât siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, vor avea un caracter permanent și vor viza unități de turism și de agrement, spații comerciale și alte categorii de obiective. Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.






SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

25.01.2023