1.484 situații de urgență gestionate de salvatorii din întreaga țară

 1.484 situații de urgență  gestionate de salvatorii din întreaga țară

Încă o zi în care pompierii militari au intervenit, la nivel național, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în sprijinul comunităților din 6 județe (Alba, Brașov, Călărași, Hunedoara, Harghita și Vâlcea) pentru înlăturarea efectelor înregistrate în 12 localități. Astfel, echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din 13 curți, 13 subsoluri/beciuri, degajarea elementelor de construcție de la acoperișul a 2 imobile și a 8 copaci căzuți pe carosabil, fiind avariate 2 autoturisme și 2 case.


Totodată, la nivel național, salvatorii au acționat pentru acordarea asistenței medicale de urgență în 1.227 de solicitări, în urma cărora 1.238 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (275 cazuri), urmată de județele Timiș (63 cazuri), Hunedoara (53 cazuri), Sibiu (50 cazuri) și Mureș (50 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 51 de incendii, precum și în alte 202 intervenții în sprijinul comunităților.


Tot în cursul zilei de ieri, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


O astfel de intervenție a avut loc ieri când echipajele de descarcerare și prim ajutor din județul Tulcea au fost solicitate pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier produs între două autoturisme la ieșirea din municipiul reședință. Ajunși la fața locului, pompierii militari au constatat că în urma impactului puternic au rezultat 3 victime, dintre care una încarcerată, decedată. Celelalte două persoane au fost evaluate medical la fața locului, fără a fi necesar transportul acestora la spital.


Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă celor care sunt martorii unui accident rutier, următoarele:


NU VĂ PANICAȚI!


- Sunați la 112 și furnizați toate informațiile necesare operatorului, inclusiv numărul persoanelor implicate;


- Porniți luminile de avarie pentru a semnaliza și celorlalți participanți la trafic, producerea accidentului.


- Lăsați libere căile de acces pentru autospecialele de intervenție;


- Până la sosirea echipajelor de salvatori, mențineți contactul vizual cu victimele și evitați efectuarea manevrelor care pot afecta starea medicală a persoanelor afectate.


În ceea ce privește misiunile de sprijin derulate în zonele de graniță, 250 pompieri salvatori, cu 164 de mijloace tehnice, se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul țării.


Întrucât siguranța dumnavoastră este prioritară pentru noi, unitățile operative ale IGSU rămân la datorie pentru intervenția imediata în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Totodată, evoluția situației din teren este atent monitorizată de Centrul Operațional Național pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.


Fiți prevăzători și respectați recomandările noastre pentru prevenirea situațiilor care vă pot pune viața în pericol!


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.



SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

20.01.2023