Stingerea incendiilor, descarcerarea, acordarea de prim ajutor, căutarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.561 intervenții în situații de urgență desfășurate de echipajele operative la nivel național.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, pompierii salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 65 incendii înregistrate la nivel național, în urma cărora 2 persoane și-au pierdut viața în județele Bacău și Cluj.
Pe parcursul zilei de ieri, echipajele de paramedici SMURD au acționat la 1.359 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență, iar 1.357 de persoane au fost asistate medical.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
În perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 15 persoane aflate în dificultate.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
❗O intervenție care a presupus efort susținut din partea pompierilor din capitală a avut loc ieri, când echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un depozit de mase plastice. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau cu flacără deschisă și degajări mari de fum pe o suprafață de aproximativ 300 mp. După mai multe ore de luptă continuă cu focul, incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate victime.
❗Tot în cursul zilei de ieri, pompierii pirotehniști vasluieni au acționat pentru asanarea terenului de muniție rămasă neexplodată, în localitatea Trestiana. Echipajul de intervenție a izolat zona și a început cerectările pentru descoperirea elementelor de muniție îngropate. După mai mult de două ore, pirotehniști și-au încheiat misiunea, transportând, la depozitul special, peste 160 de cartușe de infanterie. Acestea vor fi distruse la o dată ulterioară, într-un poligon amenajat.
În cazul în care descoperă elemente de muniție rămasă neexplodată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor să repecte următoarele măsuri:
· să nu miște, de pe locurile în care se află, elementele de muniție descoperite;
· să nu încerce să dezmembreze/demonteze și să nu predea la operatorii economici (societățile comerciale care au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase) elementele de muniție descoperite;
· să nu folosescă elementele de muniție descoperite pentru improvizarea diferitelor unelte/ornamente;
· să nu lovească, să nu taie și să nu demonteze elementele de muniție descoperite;
· să nu folosescă focul deschis în apropierea elementelor de muniție descoperite.
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro/
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
10.01.2023