Bilanțul misiunilor din luna noiembrie 2022

Bilanțul misiunilor din luna noiembrie 2022

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea protecţiei comunităţilor rămân obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să asigure dezvoltarea instituţională pe cele două paliere: prevenire şi intervenţie.

1.                Prevenire

În cursul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi de agrement (comerţ, alimentaţie publică, turism, agrement etc.).

Astfel, personalul specializat a desfăşurat 4.016 controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate 12.591 avertismente și 2.275 amenzi în cuantum de 7.958.903 lei. Complementar cu acțiunile de identificare și înlăturare a neregulilor pe linia prevenirii situațiilor de urgență, specialiștii IGSU au prelucrat personalul aflat la locul de muncă asupra asigurării intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost desfășurate aproximativ 2.600 de activități de instruire și informare preventivă la care au luat parte peste 50.000 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, participanții au fost informați asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.

2.                Intervenţie

În plan operaţional, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost derulate 37.162 intervenţii, salvatorii fiind solicitaţi la 1.605 misiuni de stingere a incendiilor, 30.651 cazuri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, 207 misiuni de descarcerare, 1.278 pentru asistență persoane, precum și alte 3.421 acțiuni pentru protecția comunităților.

De asemenea, luna trecută, 31.262 de persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor, iar 2.058 au fost salvate din medii ostile vieţii, dintre care 1.347 adulți și 711 copii.

În afara intervențiilor gestionate, pentru testarea procedurilor de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență, în perioada de referință au fost derulate, la nivel național, peste 130 de exerciții, cu forțe și mijloace în teren. Scopul acestora vizează îmbunătățirea continuă a cooperării și a modului de intervenție, în sistem integrat, între forțele participante, pentru gestionarea eficientă a situațiilor generate de riscuri precum incendiul, cutremurul, accidente cu victime multiple ori incidente la obiective de tip SEVESO.

Tot luna trecută, reprezentanții modulului EMT România (emergency medical team) au participat la exercițiul internațional organizat în Iordania, în cadrul proiectului Host National Support (HNS), care a urmărit testarea procedurilor privind acordarea sprijinului internațional în cazul producerii situațiilor de urgență.

Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate reprezintă principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean.


SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

08.12.2022