Salvatorii au avut un sfârșit de săptămână solicitant la nivel național, perioadă în care au gestionat 4.124 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.441 astfel de cazuri.
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 149 incendii, precum și în alte 519 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 15 de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, cinci persoane și-au pierdut viața.
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 24 persoane aflate în dificultate.
În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 23 de mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 10 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, 9 mesaje privind prăbușirea de construcții, instalații sau amenajări și evacuare locuințe, 2 mesaje privind avertizări de producere a fenomenelor hidrometeorologice, 1 mesaj privind un incendiu cu degajări mari de fum și 1 mesaj privind dispariția de la domiciliu a unui minor.
Dintre cele mai importante misiuni gestionate de colegii noștri, amintim:
❗O intervenție complexă a echipajelor operative maramureșene a avut loc vineri, în localitatea Borșa. Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament situat la parterul unui bloc. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că flăcările se manifestau cu degajări mari de fum. Pe timpul operațiunii de stingere, echipajele de intervenție au acționat pentru evacuarea a 30 de persoane, dintre care 2 au fost asistate medical și transportate la spital. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, incendiul a fost lichidat în limitele găsite.
❗O misiune încă în dinamică și care necesită efort susținut a debutat în seara zilei de sâmbătă, când pompierii militari din județul Alba au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor negative, în urma unei avarii produse la barajul lacului de acumulare Tăul Mare, din localitatea Roșia Montană. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, în zonă au fost dislocate dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min și forțe operative din județele Bihor, Mureș, Hunedoara și Cluj. Pentru protecția populației aflate în proximitatea barajului, pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea directă de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive. În acest moment. echipajele de intervenție continuă operațiunile de evacuare a apei din lacul de acumulare Tăul Mare, până la atingerea unui nivel de siguranță, cu ajutorul motopompelor.
❗O misiune solicitantă a avut loc duminică, în județul Prahova, când echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la trei corpuri de clădire și două ateliere, pe raza localității Măneciu. Pompierii militari ajunși la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Concomitent cu acțiunea de stingere, colegii noștri au intervenit pentru protecția unui depozit de carburanți. Din cauza degajărilor masive de fum, a fost transmis un mesaj RO-ALERT pentru înștiințarea populației din proximitate. După aproximativ patru ore de luptă continuă cu focul, flăcările au fost stinse, pericolul extinderii la vecinăți fiind eliminat și nu au fost înregistrate victime.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro .
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
03.10.2022