Măsuri de siguranță pentru cetațeni în preajma zilei de 1 mai

Măsuri de siguranță pentru cetațeni în preajma zilei de 1 mai


În acest sfârșit de săptămână, aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.


În acest sens, pompierii pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 133 de mașini de descarcerare, precum și peste 490 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic.


Ca măsură operațională suplimentară, pe autostrada A2, la km 19, începând de astăzi și până luni, ISU Bucureşti-Ilfov a operaționalizat un echipaj de stingere cu modul de descarcerare inclus și o ambulanță SMURD pentru asigurarea intervenţiilor, inclusiv a celor medicale de urgenţă.


De asemenea, având în vedere că în această perioadă pe litoral este așteptat un număr mare de turiști, la nivelul ISU Constanța s-au constituit patru puncte temporare de lucru, în localitățile Agigea, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor. În aceste locații, începând de astăzi și până marți, se va afla câte un echipaj de stingere, pentru eficientizarea timpului de răspuns la solicitările de urgență care se pot produce.


Pe linie preventivă, în această perioadă, pompierii au derulat controale la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.

Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire au constat în dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.


Întrucât se apropie ziua de 1 mai, dată la care majoritatea cetățenilor aleg să își petreacă timpul liber în aer liber, la un grătar, cu familia ori prietenii, reamintim câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol.


O primă măsură foarte importantă: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.


Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins.


De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.


Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!


Pompierii vă doresc un sfârșit de săptămână liniștit, lipsit de evenimente nedorite!

29.04.2022