În cursul zilei de ieri, 22 martie a.c., salvatorii au acționat pentru gestionarea a 2.124 de situații de urgență. La nivel național, au fost înregistrate 1.204 de solicitări pentru acordarea de prim ajutor, 1.203 de persoane fiind asistate medical.
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 612 incendii, precum și în alte 304 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane și animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Din totalul celor 612 incendii care au avut loc ieri, 497 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 4.800 ha de teren și 96 ha fond forestier.
❗Un astfel de incediu s-a produs ieri, în jurul prânzului, în apropierea municipiului Giurgiu, unde peste 70 de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu de litieră și vegetație uscată, produs la fondul forestier. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta în focare multiple la vegetație uscată, lăstăriș, arbuști și mărăciniș, pe o suprafață de aproximativ 300 ha. Incendiul a fost lichidat după aproximativ șapte ore de luptă cu flăcările.
❗O altă misiune similară, soldată cu o victimă a avut loc în județul Vaslui, unde echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la vegetație uscată, pe raza localității Mânzați. Pompierii ajunși la locul arderii au constatat că incendiul se manifesta cu violență, pe o suprafață întinsă, cu pericol de propagare în zona locuințelor. Pe timpul operațiunilor de stingere a fost găsită o persoană (bărbat, 55 ani), cu arsuri pe suprafața corpului, care a fost transportată la spital, după acordarea măsurilor de prim ajutor. Incendiul a fost stins în limitele găsite, salvatorii reușind limitarea propagării flăcărilor la imobilele aflate în proximitatea focarelor.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!
❗O altă intervenție complexă care a presupus efort susținut și atenție sporită din partea salvatorilor, a avut loc pe parcursul zilei de ieri, unde peste 160 de pompieri care au încadrat 27 de mașini de stingere au acționat pentru limitarea și lichidarea unui incendiu, produs la un centru comercial, din sectorul 5 al Capitalei. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta cu degajare mare de fum, pe o suprafață de aproximativ 1.200 mp. Pentru informare populației și adoptarea măsurilor de autoprotecție a fost transmis și un mesaj RO-ALERT, din cauza fumului intens, degajat în zona incendiului. După aproximativ nouă ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost stins, fără a fi înregistrate victime.
De asemenea, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.
Totodată, în data de 22.03.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 556 de pompieri și 217 de mijloace tehnice.
În ultimele 24 de ore au fost transmise 3 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 2 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județele Brașov și Vrancea; 1 mesaj preivind producerea unui incendiu în municipiul București.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE