Peste 4.400 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend

Peste 4.400 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend

Peste 4.400 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend

În acest sfârșit de săptămână (11-13.03.2022), la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.461 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 3.163 solicitări.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 671 de incendii, precum și în alte 617 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc.


Din totalul celor 671 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, 415 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 2.100 ha de teren și 16 ha de fond forestier (litieră).


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 10 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:


Intervenția care a avut loc sâmbătă, în județul Satu Mare, localitatea Carei, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o hală (în care se aflau depozitate cauciucuri, mase plastice, vopseluri și butelii). Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta generalizat, pe o suprafață de aproximativ 500 mp. Pe timpul intervenției, a fost transmis un mesaj RO-ALERT de avertizare a populației, privind degajările mari de fum, din zonă. Pompierii au stins incendiul, după mai multe ore de luptă cu flăcările, fără a fi înregistrate victime.


De asemenea, o altă misiune complexă, a avut loc tot pe parcursul zilei de sâmbătă, în localitatea Fălticeni, județul Suceava, unde colegii noștri au acționat în urma unui incendiu produs la o clădire, aparținând unei mănăstiri. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta la nivelul mansardei, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Pompierii au evacuat 15 persoane, iar o persoană cu atac de panică a fost asistată la fața locului, fără a fi necesar transportul la spital.


Un alt caz similar, care a presupus efort susținut din partea pompierilor, a avut loc în dimineața zilei de duminică, în municipiul Timișoara, unde salvatorii au acționat pentru stingerea flăcărilor unui incendiu, produs la mansarda unui bloc. Incendiul se manifesta generalizat, cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 450 mp. Echipajele de intervenție au evacuat aproximativ 64 de persoane. Din fericire, după aproximativ două ore, incendiul a fost stins, fără a fi înregistrare victime.


Un eveniment care a necesitat atenție și efort susținut din partea salvatorilor prahoveni, a avut loc tot duminică, în localitatea Poienarii Burchii, unde peste 20 de pompieri cu 4 mașini de stingere au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la două case și două anexe. Forțele de intervenție sosite la fața locului au constatat că arderea se manifesta violent, cu fum dens, pe o suprafață de aproximativ 550 mp. După aproximativ 2 ore de luptă cu flăcările, acestea au fost lichidate, fără a fi înregistrate victime.


Pe lângă aceste situații, pompierii continuă acțiunile desfășurare în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.


De asemenea, în perioada 11-13.03.2022, pentru gestionarea afluxului masiv de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr total de 2.121 de pompieri și 871 mijloace tehnice.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

14.03.2022