Peste 1.400 de situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în cursul zilei de ieri (3.03.2022), la nivel național
Majoritatea solicitărilor primite de salvatori au fost pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât peste 1.000 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD.
În afară acestor situații, colegii noștri au fost solicitați să intervină la 152 misiuni de stingere a incendiilor, 1.028 cazuri SMURD, 65 misiuni de deblocare sau salvare, precum și în alte 177 intervenții în sprijinul comunităților.
Din totalul celor 152 de incendii care au avut loc ieri, 93 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 250 ha de teren.
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Dintre cele mai relevante situații înregistrate, amintim:
O misiune care a presupus atenție sporită din partea salvatorilor a avut loc în cursul zilei de ieri, în județul Vaslui, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în urma unui accident rutier, între un autoturism și un microbuz, pe raza localității Buhăiești. În urma evenimentului au rezultat șapte victime. Având în vedere necesitatea alocării de forțe și mijloace pentru gestionarea unui numărul mare de persoane implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pompierii au evaluat și asistat medical persoanele implicate în accident, ulterior acestea au fost transportate la spital, pentru investigații suplimentare.
O altă misiune soldată cu victime a fost gestionată de pompierii dâmbovițeni, care au acționat în urma unui eveniment rutier în care au fost implicate 3 autovehicule, pe A1, km 59, pe sensul de mers București-Pitești. În urma incidentului au rezultat șase victime, dintre care una încarcerată. Salvatorii au extras persoana încarcerată și au evaluat și acordat asistență medicală victimelor. Din fericire, doar o singură persoană a necesitat transport la spital, pentru investigații suplimentare.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
De asemenea, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
04.03.2022