În cursul zilei de ieri, 1 martie a.c., pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.378 de situații de urgență. La nivel național, au fost înregistrate 1.014 de solicitări pentru acordarea de prim ajutor, 1.026 de persoane fiind asistate medical.
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 123 incendii, precum și în alte 236 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane și animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.
Dintre cele 123 incendii care au avut loc ieri, 59 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 170 ha de teren.
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 5 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim :
O intervenție complexă a avut loc ieri, în județul Giurgiu, atunci când echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în urma unui accident rutier între un autotren și un autoturism, pe DN 5C, pe raza localităților Vedea și Cetățuia. În urma evenimentului rutier au rezultat două victime, dintre care una încarcerată. Salvatorii au extras rapid persoana încarcerată, care după acordarea asistenței medicale de urgență a fost transportată la spital. Cealaltă victimă a evenimentului rutier nu a necesitat transportul la spital.
O altă misiune care a necesitat atenție sporită din partea colegilor noștri a avut loc în județul Sibiu, unde pompierii au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs la un panou electric, al unui liceu, din localitatea Dumbrăveni. Echipajele de intervenție sosite la locul evenimentului au stins cu promptitudine flăcările. O persoană cu atac de panică a fost asistată medical la fața locului, fără a fi necesar transportul la o unitate spitalicească.
Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.
De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost transmise 1 mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județul Brașov.
Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
02.03.2022