Peste 4.500 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend
În acest sfârșit de săptămână (25-27.02.2022), la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.714 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.297 solicitări.
Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 666 de incendii, precum și în alte 725 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc.
Din totalul celor 666 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, 477 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 1.800 ha de teren și 20 ha de fond forestier (litieră).
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 14 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În ciuda eforturilor salvatorilor, 5 persoane și-au pierdut viața în ultimele 72 de ore.
Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:
Intervenția care a avut loc pe parcursul nopții de vineri, în localitatea Bârlad, acolo unde pompierii vasluieni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament, al unui bloc. Forțele de intervenție au evacuat 70 de persoane (45 adulți și 25 copii). Pentru eficientizarea misiunii de răspuns a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Salvatorii au asistat medical trei persoane, intoxicate cu fum, două dintre acestea au fost transportate la spital, pentru investigații suplimentare. Incendiul a fost stins în limitele găsite.
De asemenea, o altă misiune care s-a soldat cu victime, a avut loc tot vineri noaptea, în localitatea Topana, județul Olt, unde colegii noștri au acționat în urma unui incendiu izbucnit la o casă. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum, pe o suprafață de aproximativ 70 mp. Pe timpul intervenției, în interior au fost găsite două persoane decedate (femeie, 85 ani și bărbat, 63 ani).
Un accident, soldat cu victime a avut loc sâmbătă, în județul Vâlcea, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit în urma unui accident pe DN 7, pe raza localității Brezoi. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un parapet. În urma evenimentului rutier au rezultat două victime, încarcerate. Pompierii au extras cele două persoane, însă, din nefericire, o persoană a fost găsită decedată din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic, iar cealaltă a fost transportată la spital, după acordarea măsurilor de prim ajutor.
Un alt eveniment rutier care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor arădeni, a avut loc tot pe parcursul nopții de sâmbătă, pe DN 79, pe raza localității Chișineu-Criș, între un autoturism și un autotren. În urma accidentului au rezultat cinci victime, încarcerate. În ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, o persoană a fost găsită decedată, iar celelalte au fost transportate la spital.
O intervenție complexă a avut loc duminică, în județul Satu Mare, unde echipajele de stingere au acționat în urma unei explozii, urmată de un incendiu, produsă într-un apartament, al unui bloc, în localitatea Carei. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că în urma incidentului au fost afectate 16 apartamente și 14 autoturisme. Având în vedere numărul mare de victime, implicate în eveniment a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pompierii au evaluat și asistat medical 11 persoane, șase dintre acestea au necesitat transportul la spital. Pe timpul intervenției au fost evacuate 14 familii, care au fost relocate la rude. Incendiul a fost stins în limitele găsite.
De asemenea, alte trei incendii care au avut loc la locuințe, pe parcursul serii de duminică, în județele Vaslui, Călărași și Teleorman, s-au soldat cu decesul a trei persoane.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere tabere mobile în localități din zona de frontieră.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
28.02.2022