În cursul zilei de ieri (24.02.2022), pompierii au intervenit în peste 1.500 de situații de urgență
La nivel național, în ultimele 24 de ore, pompierii au gestionat 1.501 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Astfel, 1.170 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (318 cazuri), urmată de județele Mureș (64 cazuri), Cluj (50 cazuri), Timiș (49 cazuri) și Hunedoara (48 cazuri).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 102 incendii, precum și în cazul altor 223 de intervenții în sprijinul comunităților.
Din totalul celor 102 incendii care au avut loc ieri, 61 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 260 ha de teren.
O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 6 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.
O mare parte dintre evenimentele înregistrate în această săptămână au constat în arderi necontrolate de vegetație, dar au fost înregistrate și cazuri care au afectat locuințele oamenilor sau care s-au soldat cu victime.
Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință!
Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.
Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.
Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare în cazul incendiilor, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-incendiu
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
25.02.2022