În ultimele 24 de ore (10.02.2022), pompierii au gestionat peste 1.800 de intervenții, dintre care 188 pentru stingerea incendiilor și 1.488 de cazuri SMURD.
În afara acestor situații, colegii noștri au acționat pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în două accidente rutiere (Bihor și Suceava), precum și pentru gestionarea a 265 intervenții în sprijinul comunităților.
Din totalul celor 188 de incendii care au avut loc ieri, 136 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 340 ha de teren.
Un astfel de incediu s-a produs ieri, în jurul prânzului, în județul Galați, unde mai multe echipaje de pompieri au intervenit în apropierea localității Măstăcani, în Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta în focare multiple la vegetație uscată, lăstăriș, arbuști și la coronamentul copacilor, pe o suprafață de aproximativ 5 ha. Incendiul a fost lichidat după aproape cinci ore.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!
Totodată, pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost transmise 9 mesaje RO-ALERT, dintre care 5 privind incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în județele Ialomița (1), Neamț (2), Sălaj (1) și Satu Mare (1), iar alte 4 mesaje privind prezența animalelor sălbatice în județele Brașov (2), Mureș (1) și Prahova (1).
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
11.02.2022