Două persoane și-au pierdut viața în incendii, în ultimele 24 de ore

Două persoane și-au pierdut viața în incendii, în ultimele 24 de ore

Două persoane și-au pierdut viața în incendii, în ultimele 24 de ore

 

La nivel național, în cursul zilei de ieri (09.02.2022), pompierii au gestionat 1.425 de situații de urgență, 112 dintre acestea fiind pentru stingerea incendiilor.

 

Chiar dacă mare parte dintre evenimenele înregistrate a constat în arderi necontrolate de vegetație, au fost înregistrate și cazuri care au afectat locuințele oamenilor sau care s-au soldat cu victime.

 

O primă situație deosebită s-a produs ieri dimineață, în jurul orei 10.00, în localitatea Botoroaga – sat Călugăru din județul Teleorman, unde colegii noștri au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă. Din nefericire, pe timpul orațiunilor de intervenție a fost găsită, în interiorul locuinței, o victimă decedată (femeie, 77 ani).

 

Un caz similar s-a produs tot în județul Teleorman, localitatea Antonești, unde pompierii au acționat, ieri seară, pentru stingerea unui incendiu la o locuință, care a afectat o suprafață de aproximativ 150 mp. Și în această situație, în ciuda tuturor eforturilor depuse de echipajele de intervenție, în interiorul casei a fost găsită o victimă decedată (bărbat, 56 de ani).

 

Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieți, iar dovadă stau situațiile menționate anterior. Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.

 

Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

 

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

 

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

 

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să verifice coșul de fum și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro




SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

09.02.2022