În cursul zilei de ieri (25.01.2022), pompierii au intervenit în peste 1.800 situații de urgență
La nivel național, în ultimele 24 de ore, pompierii au gestionat 1.866 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Astfel, 1.399 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (336 cazuri), urmată de județele Constanța (84 cazuri), Timiș (71 cazuri), Cluj (63 cazuri) și Sibiu (59 cazuri).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 167 de incendii, precum și în cazul altor 290 de intervenții în sprijinul comunităților. În ultimele 24 de ore, 3 persoane și-au pierdut viața, din cauza incendiilor în care au fost surprinse (1 persoană în județul Botoșani, 1 persoană în județul Constanța și 1 persoană în județul Teleorman).
Dintre cele 167 incendii care au avut loc ieri, 54 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 184 ha de teren.
O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 6 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.
O misiune soldată cu o victimă a avut loc ieri dimineață, în județul Teleorman, unde pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Comoara. În momentul sosirii forțelor de intervenție, arderea se manifesta mocnit, la o sobă, doar cu degajări de fum. Din nefericire, în interior a fost găsită o persoană decedată, intoxicată cu monoxid de carbon.
Un alt incendiu soldat cu o victimă a avut loc în județul Botoșani, unde echipajele de stingere au fost solicitate pentru lichidarea flăcărilor produse la o casă, în localitatea Vânători. Incendiul se manifesta violent, generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Pe timpul operațiunilor de intervenție a fost găsită o persoană decedată.
Pe fondul temperaturilor scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstinicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de nesupravegherea lumânărilor aprinse, precum şi de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.
Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.
De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.
Totodată, pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost transmise au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 7 mesaje privind incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în localități din județele : Bistrița-Năsăud (1), Ialomița (1), Neamț (4) și Satu Mare (1); 1 mesaj privind fenomenele meteorologice periculoase ce se pot produce în contextul avertizării meteorologice emisă, în județele Caraș-Severin și Hunedoara.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
26.01.2022