Peste 10.000 de intervenții gestionate de pompieri, în ultimele șapte zile, la nivel național
În perioada 10-16 ianuarie a.c., pompierii au acționat, la nivel național, pentru gestionarea unui număr de 10.187 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (7.689 cazuri SMURD).
În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 7.709 persoane.
Totodată, echipajele de pompieri au acționat pentru localizarea și stingerea celor 709 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 1.733 misiuni pentru protecția comunităților.
De asemenea, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 38 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 14 persoane și-au pierdut viața.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
Un accident soldat cu victime a avut loc miercuri, 12.01.2021, în județul Târgu Mureș, în localitatea Cerghid, unde pompierii au acționat în urma producerii unui accident rutier în care au fost implicate 2 autoturisme, în care se aflau 5 persoane. În pofida tuturor eforturilor depuse de pompieri, una dintre victime a decedat, iar celelalte persoane implicate au fost evaluate medical la fața locului, însă nu au necesitat transport la spital.
O altă intervenție soldată cu victime a avut loc pe parcursul zilei de joi, 13.01.2022, în județul Dâmbovița, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Șelaru. La sosirea pompierilor, flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Pe timpul operațiunilor de stingere, 2 persoane au fost găsite decedate.
De asemenea, un accident grav a avut loc vineri, 14.01.2022, în județul Mehedinți, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit în urma unui accident rutier, produs între 2 autoturisme, pe DN 67A, pe raza localității Cocorova. În urma evenimentului rutier au rezultat 7 victime, dintre care 3 încarcerate. În ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, 3 persoane au decedat, iar celelalte au fost transportate la spital.
În cursul zilei de vineri, 14 ianuarie a.c., o altă situație soldată cu victime s-a produs în județul Iași, pe raza localității Vlădeni, unde pompierii au intervenit în urma unui incendiu produs într-un apartament, situat la parterul unui bloc. Flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 50mp. Deși arderea a fost lichidată prompt, în interiorul imobilului au fost găsite 2 persoane decedate, iar o altă persoană cu arsuri a fost transportată la spital.
Totodată, pe parcursul zilei de sâmbătă, 15.01.2022, în județele Buzău și Suceava, în urma a două incendii, manifestate la locuințe, în localitățile Lopătari, Dorna Arini, două persoane în vărstă de 75 ani și 64 ani au fost găsite de decedate, pe timpul operațiunilor de stingere.
Ieri, 16 ianuarie a.c., echipaje de pompieri din cadrul ISU Bistrița-Năsăud au intervenit la un accident feroviar produs pe DN 151, în localitatea Miceștii de Câmpie, între un tren, ce se deplasa pe direcția Luduș - Bistrița și un autoturism. În urma evenimentului au rezultat patru victime. În ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, 2 persoane au decedat (minori,14 și 16 ani), iar celelalte au fost transportate la spital. În urma evaluării persoanelor care se aflau în tren, acestea nu au necesitat transportul la spital. Pentru eficientizarea timpului de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
În timpul sezonului rece se constată o intensificare a incendiilor produse la locuințe, evenimente ce pot amenința viața și sănătatea populației, precum și bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice cu defecțiuni și improvizații. Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
NU UITAȚI! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
17.01.2022