În cursul zilei de ieri (12.01.2022), la nivel național, 1.076 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (229 cazuri), urmată de județele Timiș (55 cazuri), Mureș (47 cazuri), Cluj (44 cazuri), Sibiu (44 cazuri) și Constanța (42 cazuri).
Totodată, echipajele de salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 73 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 2 misiuni de descarcerare și 281 misiuni pentru deblocare-salvare și protecție a comunităților.
În ultimele 24 de ore, 3 persoane si-au pierdut viața, din cauza incendiilor în care au fost surprinse (2 persoane în județul Dâmbovița, 1 persoană în județul Satu Mare).
O persoană și-a pierdut viața în cursul zilei de ieri în județul Satu Mare, în urma unui incendiu care a cuprins o locuință, în municipiul Satu Mare. La locul evenimentului s-au deplasat echipajele de stingere, care au constatat că arderea se manifesta cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Incendiul a fost lichidat în scurt timp, însă, din nefericire, în interior a fost găsită o persoană decedată.
O altă intervenție soldată cu victime a avut loc tot pe parcursul zilei de ieri, în județul Dâmbovița, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Șelaru. La sosirea pompierilor, flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Pe timpul operațiunilor de stingere, 2 persoane au fost găsite decedate.
De asemenea, o altă misiune care a presupus efort susținut din partea salvatorilor a avut loc în județul Brașov, unde pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un hotel, în localitatea Rupea. Incendiul se manifesta la acoperișul hotelului și la mansardă, pe o suprafață de aproximativ 400 mp. După aproximativ 6 ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost stins, fără a fi înregistrate victime.
În aproape 50% dintre situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
❕Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune!
❕Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!
❕Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
❕Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii!
❕Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori!
Totodată, în ultimele 24 de ore au fost transmise 3 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 1 mesaj privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județul Argeș; 2 mesaje privind incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în județele Bistrița-Năsăud și Satu Mare.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
13.01.2022