Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.445 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 1.138 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (265 cazuri), urmată de județele Cluj (84 cazuri), Timiș (53 cazuri) și Sibiu (47 cazuri).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 78 de incendii, precum și în alte 238 de intervenții în sprijinul comunităților.
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 2 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (1 persoană în județul MS și 1 persoană în județul PH).
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
Misiunea pompierilor arădeni în urma producerii unui accident feroviar, pe raza localității Nădab, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un tren care circula pe ruta Timișoara – Oradea. În ciuda intervenției prompte a salvatorilor, ocupantul autoturismului și-a pierdut viața în urma impactului puternic.
Un alt accident soldat cu victime a avut loc în județul Târgu Mureș, în localitatea Cerghid, unde pompierii au acționat în urma producerii unui accident rutier în care au fost implicate 2 autoturisme, în care se aflau 5 persoane. În pofida tuturor eforturilor depuse de pompieri, una dintre victime a decedat, iar celelalte persoane implicate au fost evaluate medical la fața locului, însă nu au necesitat transport la spital.
O misiune complexă, care a presupus efort susținut din partea salvatorilor a avut loc în județul Vaslui, unde echipajele de stingere au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o casă, din localitatea Bogdănești. Pompierii sosiți la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta generalizat, existând pericolul de extindere la alte 2 locuințe. După aproximativ 3 ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, în limitele găsite, din fericire fără victime.
Întrucât până pe 13 ianuarie, ora 18, este în vigoare o informare meteorologică de vreme deosebit de rece și ger dimineața și noaptea în cea mai mare parte a țării, recomandăm cetățenilor fie atenți la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Totodată, să manifeste atenție la semnele de hipotermie. Acestea includ: frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observă astfel de simptome, să solicite imediat ajutor medical. Informații suplimentare pot fi găsite prin intermediul următorului link: https://fiipregatit.ro/ghid/viscol/
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE