Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele peste 1.300 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.
La nivel național, 1.091 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (214 cazuri), urmată de județele Mureș (56 cazuri), Sibiu (49 cazuri), Timiș (48 cazuri), Hunedoara (41 cazuri) și Constanța (39 cazuri).
O misiune relevantă a avut loc în cursul zilei de ieri, în județul Iași, unde salvatorii au fost solicitați să intervină în urma producerii unui incendiu, la o casă din localitatea Voinești. Sosite la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că flăcările au cuprins o suprafață de aproximativ 150 mp. Din nefericire, pe timpul operațiunilor de stingere, pompierii au găsit o persoană decedată.
O altă misiune de stingere a unui incendiu, soldat cu victime, a fost și cea din județul Botoșani, localitatea Săveni. Deși pompierii au intervenit prompt, iar suprafața pe care s-a manifestat incendiul a fost redusă, în urma acestui eveniment, o persoană și-a pierdut viața.
De asemenea, o altă intervenție soldată cu o victimă a avut loc în județul Suceava, unde pompierii au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins o casă din localitatea Todirești. Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 30 mp, iar pe timpul operațiunilor de stingere, 1 persoană a fost găsită decedată.
În perioada imediat următoare, aproape 5.000 de pompieri vor asigura, zilnic, misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național.
Răspunsul la solicitările cetățenilor va fi gestionat cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 41 de șenilate, 32 autofreze, 133 mașini de descarcerare, 323 ambulanțe SMURD tip B2, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care 7 specializate în tratament neonatologic), precum şi 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân sub atenta monitorizare a Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro
31.12.2021